2024. április 19., péntek
Iráni atomprogram

Róháni a szankciók azonnali feloldását akarja

Hamenei ajatollah: A keretegyezmény még nem garancia, hogy június 30-áig aláírják a megállapodást

Irán csak akkor írja alá a vitatott nukleáris programjáról készülő végleges megállapodást, ha még aznap feloldják az ellene elrendelt összes szankciót – jelentette ki tegnap Haszan Róháni iráni elnök, aki a nukleáris technológia nemzeti ünnepnapja alkalmából mondott beszédében hangsúlyozta: azt szeretnék, ha a nukleáris tárgyalásokon minden fél nyerne. „Mi nem írunk alá semmilyen megállapodást, ha az összes szankciót nem törlik el még aznap” – fogalmazott.

Ali Hamenei ajatollah, Irán vallási és politikai vezetője eközben figyelmeztetett: a Lausanne-ban megkötött keretegyezmény még nem garancia arra, hogy június 30-áig aláírják a végleges megállapodást. Azt hangoztatta, hogy ő nincs sem mellette, sem ellene. A kérdésben iráni részről Hamenei ajatollahé az utolsó szó.

Róháni a szomszédos Jemenben zajló harcokról szólva élesen bírálta az „ártatlan gyerekekkel végző” légicsapásokat. Hibának nevezte a Szaúd-Arábia által irányított jemeni hadműveletet, és annak leállítására, valamint tűzszünetre szólított fel, hangsúlyozva, hogy Jemen jövőjéről a jemeni népnek kell döntenie.

Eközben az iszlámábádi látogatáson tartózkodó Mohammad Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter felszólította Pakisztánt, hogy a jemeni válság politikai megoldásán fáradozzon. Szaúd-Arábia előzőleg arra kérte Pakisztánt, hogy csatlakozzon a nemzetközi koalícióhoz.

Rijád és arab szövetségesei két hete mérnek légicsapásokat az Irán támogatását élvező és a jemeni államfővel szemben álló síita húszi felkelők visszaszorítása érdekében. A nemzetközi koalíció szerint Irán fegyverekkel is ellátja a húszi lázadókat, ezt azonban az iszlám köztársaság tagadja.

Irán és a hatok a múlt héten Lausanne-ban aláírtak egy keretmegállapodást, amelynek célja a Teherán atomprogramjával kapcsolatos aggályok eloszlatása. A dokumentumban foglaltak szerint Teherán csökkenti nukleáris kapacitását, ezért cserébe feloldják a büntetőintézkedéseket. Washington hétfőn világossá tette, hogy a szankciók feloldása csak fokozatosan valósulhat meg.