2024. április 23., kedd

„Ha bepótolják az órákat, megkapják a bérkülönbözetet”

Srđan Verbić: A pravoszláv húsvétot követő első munkanapon ülnek ismét tárgyalóasztalhoz a szakszervezetek és a minisztérium képviselői

Srđan Verbić oktatási miniszter kijelentése szerint a hónapok óta rövidített órák tartásával sztrájkoló pedagógusok bére egészen biztosan csökken, a különbözetet pedig csak akkor fogják megkapni, ha bepótolják az elmaradt órákat.

– A pedagógusfizetések annyival csökkennek, amennyivel kevesebbet dolgoztak az előírtnál. Amikor pedig bepótolták az elmulasztott órákat, akkor megkapják az ezért járó pénzt. Nagyon sokan szeretnék pótolni az elmulasztott órákat, és akkor megkapják a fizetés-különbözetet, hisz a büdzsében ez a pénz a rendelkezésre áll – nyilatkozta Verbić, aki azt is közölte: a sztrájkoló pedagógusok képviselőivel minden bizonnyal a pravoszláv húsvétot követő első munkanapon ülnek ismét tárgyalóasztalhoz.

A miniszter továbbra is lehetségesnek tartja a megállapodást a szakszervezetekkel az ágazati kollektív szerződésekkel kapcsolatban, az azonban szerinte kizárt, hogy az oktatásügyi dolgozók tizenharmadik fizetést is kapjanak.

Arra a kérdésre, hogy mit gondol a sztrájk radikalizálására vonatkozó bejelentésekről, a miniszter közölte, ha arról van szó, hogy valakik nem kívánják tiszteletben tartani a törvényt, – amely kimondja, hogy a munkabeszüntetés nem törvényes módja az érdekérvényesítésnek – az nem képezheti semmiféle megbeszélés tárgyát. A minisztérium nem tárgyalhat arról, hogy valaki tiszteletben tartja-e a törvényes rendelkezéseket, vagy nem.

A miniszter bejelentette, a nyolcadikosok záróvizsgáját minden körülmények között megtartják, hisz a vizsgán mind a nyolc év anyagából bizonyítják tudásukat a diákok, nem csak a nyolcadikos tananyagból.

A sztrájkban álló pedagógus-szakszervezetek csütörtökön azt közölték, nem kaptak még meghívást a minisztériummal való tárgyalások folytatására. A múlt héten a békítő ügynökség képviselőjének jelenlétében abban állapodtak meg, hogy április 9-én, több minisztériummal való konzultációt követően folytatódnak a tárgyalások, ám a meghívó nem érkezett meg.