2024. április 24., szerda

Letartóztatások pénzmosás és visszaélés miatt

A gyanúsítottak állítólag 23,3 millió dinár értékben igényeltek és kaptak vissza jogtalanul áfát

Pénzügyi bűncselekmény elkövetése és személyazonosság-lopás miatt pénteken országszerte tizenhat személyt tartóztattak le. Két személy szökésben van, őket a rendőrség keresi. A gyanúsítottak a feltételezések szerint egyebek mellett Andrej Vučić, Aleksandar Vučić fivérének a személyes adataival éltek vissza. A letartóztatottak kihallgatása pénteken kezdődött meg.

Nebojša Stefanović belügyminiszter elmondta, hogy a tizenhat személy, akiket hivatali visszaéléssel és pénzmosással gyanúsítanak, együttműködtek egymással.

– A személyi igazolvány igényléséhez szükséges űrlapokat mások személyes adataival töltötték ki, később pedig ez alapján fantomvállalatokat alapítottak. A vállalatok neve minden esetben „a” betűvel kezdődik: Amur projekt kft., Atraban, Amag, Angas, Asrapnjeft, Atavar invest és Amurgas. Andrej Vučić egyike azoknak, akiknek adataival visszaéltek, és vállalatot jegyeztettek be a nevére. A letartóztatottak között van Snežana J., az adóhivatal volt munkatársa, aki munkahelyén a szóban forgó vállalatok ellenőrzéséért volt felelős. A gyanúsítottak jogtalanul igényeltek vissza áfát. 2009-ben és 2010-ben hamis adóbevallásokat adtak át, és ezek alapján 23,3 millió dinár értékben igényeltek vissza áfát. Később más vállalatok bevonásával ezt a pénzt átváltották külföldi valutára és Kína területén bejelentett személyeknek utaltak át pénzt fiktív számlák alapján. A gyanúsítottak nemcsak az állami költségvetést rövidítették meg, hanem megkárosították azokat a személyeket is, akiknek személyes adataival visszaéltek – taglalta Stefanović.

A letartóztatottak újvidéki, jagodinai és belgrádi illetékességűek. Egyikük kettős, szerb és montenegrói állampolgársággal rendelkezik, és budvai illetékességű.