2024. április 25., csütörtök

Tizenötmillió dinár az ifjúsági otthonoknak

A Tartományi Sport- és Ifjúsági Titkárság pályázatán 160-an vettek részt

Az idén hirdetett első alkalommal pályázatot a tartományi titkárság ifjúsági és művelődési otthonok és szervezetek felújítására, valamint berendezések beszerzésére. A titkárság ebben az évben 15 millió dinárt különített el technikai felszerelések és bútorok beszerzésére, valamint a munkálatok finanszírozására. Szerdán a tartományi kormány épületében Marinika Tepić tartományi sport- és ifjúsági titkár a támogatásról szóló szerződések aláírásakor kijelentette, hogy céljuk a fiatalokat tömörítő szervezetek munkafeltételeinek javítása.
– A pályázatra beérkezett 160 projektum azt bizonyítja, hogy égető problémáról van szó, amely nemcsak a ifjúsági szervezeteket, hanem a művelődési otthonokat is érinti, amelyek a kisebb településeken hosszú ideig a fiatalok gyülekezőhelyeként szolgáltak. Ezek az otthonok ma többnyire elhagyatottak, pedig a kultúra és a szórakoztatás egyetlen forrásainak számítanak, emellett segítenek a fiataloknak egészséges életvitelük kialakításában – mutatott rá Tepić.
Oliver Petković tartományi sport- és ifjúsági titkárhelyettes szerint odafigyeltek arra, hogy a nemkormányzati szervezetek és intézmények között arányosan osszák el a támogatást.
– A 15 millió dinár értékű juttatásokból 63 projektumot támogatunk, 7 millió dinárt osztottunk ki az intézményeknek és a helyi önkormányzatoknak, 8 millió dinár pedig a polgárok egyesületeinek. A támogatások megítélésekor külön figyelmet fordítottunk arra, hogy az igazán rossz állapotban levő, vagy hiányos felszereltségű épületek megkapják az anyagi eszközöket. A pályázaton elsőbbséget élveztek a kevés lakost számláló települések ifjúsági otthonai és kulturális központjai. Lehetővé tettük a panaszemelést, így a beérkezett három panaszból egyet pozitívan bíráltunk el. Ez az eljárás hozzájárul az ifjúság politikában való szerepvállalásában – fejtette ki Petković.