2024. április 19., péntek

Pusztítás a játszótereken

Az elmúlt hetekben ismeretlen egyének Adán és Moholon is vandál módon megrongáltak egy-egy játszóteret. Az adai játszótéren már nem első alkalommal pusztítottak ismeretlenek, annak ellenére, hogy a kisváros központjában van, forgalmas helyen, a tömbházak szomszédságában. Az elmúlt hétvégék egyikén ezen a játszótéren valakik kidöntötték a körülbelül háromméteres faházikót, amelynek ugyan le volt betonozva a lába a földbe, de ez sem jelentett akadályt. Korábban a faházhoz tartozó hintát törték össze, majd eltüntették a faasztalt is, mára már csak az asztalt övező padok maradtak meg. A játszótéren a három fémből készült mérleghintából egy maradt, a forgóhinta deszkája pedig szinte teljes egészében össze van égetve cigarettával. Továbbá leszaggatták és kiforgatták a szemeteseket is. A moholi játszóteret szintén hétvégén „hagyták helyben” ismeretlenek, akik törtek és zúztak. Ott a mutatós és a fából készült, viszonylag új játékszerek egy részét tették tönkre valakik. Nyilvánvaló, hogy a rongálást nem egy vagy több kisgyerek követte el, hanem náluk jóval erősebb személyek vandálkodtak.

(Fotó: Csincsik Zsolt)

(Fotó: Csincsik Zsolt)

Mindkét esetben vélhetően tizenéves fiatalok pusztítottak, akiknél a hétvégi szórakozás részévé vált a pusztítás a játszótereken. És nemcsak ott pusztítanak, hanem parkokban, az utcákon és a sportpályákon is. Nem is olyan túl régen az adai labdarúgóklub hat évvel ezelőtt, a munkásolimpiára kiépített fedett lelátóján törték össze és tették használhatatlanná a műanyag székeket. Tetemes kárt okozva ezzel a fociklubnak, Ada községnek és lakosainak, valamint magának a labdarúgásnak és a sportszerető embereknek, akik eddig kulturált körülmények között, ülve nézhették a meccseket. Ennek egy időre vége szakadt, egészen addig, amíg a törött székeket újra nem cserélik. Ez pedig ki tudja, mikor fog bekövetkezni a mai pénztelen világban. A játszótereket ugyanez a veszély fenyegeti. Lassan elfogynak a játékszerek a (hétvégi) vandalizmus miatt, de ezeket nem lesz miből felújítani. Jó példa erre az adai rekreációs központban lévő újabb, néhány évvel ezelőtt felállított játszótér esete, amelyből mára már csak a favár maradt a horganyzottlemez-csúszdákkal. A többi játékszerből nem maradt semmi. Általános jelenség a helyi játszótereken, hogy a különféle fémből, fából, műanyagból és kötélből készült hinták, házikók, padok, mászókák, csúszdák és asztalok szétverése többnyire hétvégi éjszakákon következik be. Akárcsak a mérhetetlen szemetelés, valamint a szemetesek leszaggatása és kifordítása. A péntek és szombat esti láz után sok esetben papír- és nejlonzacskók, összetört üvegek és műanyag palackok sokasága borítja a játszótereket.

A legkisebb gyerekek emiatt vagy játékszerek nélkül maradnak, vagy szeméthalom között kénytelenek játszani. Sokszor szembesültem már ezzel a helyzettel a helyi játszótereken, miután két kisgyerekem is van. Nem egy alkalommal magam gyűjtöttem össze a törött üvegcserepeket a hinta körül vagy a csúszda alatti homokozóból, hogy a saját gyerekem vagy más gyereke meg ne vágja magát, illetve összeszedtem a többi szemetet is. Az eltört hintákat és a többi játékszert azonban nem tudom megjavítani. Legutóbb az Iba cég melletti játszótéren szembesültünk azzal a fiammal, hogy ott már többé nem hintázunk, mert valakik egyszerűen letörték a lebetonozott fémtalpazatról az odahegesztett, súlyos mérleghintát. Ezzel a helyzettel nem tudtam mit kezdeni, ahogyan sok más helybeli lakos sem tud. A játszótereket fenntartó községi önkormányzatnak és a helyi közösségeknek viszont a rendőrséggel karöltve mielőbb hatékonyan fel kellene lépnie a vandalizmus ellen, hogy legalább a még meglévő játszótereket megőrizzék a kisgyerekeknek.