2024. április 18., csütörtök

Nehéz helyzetben Bajsa

Négy hónapja szűnt meg a helyi járulék Bajsán – A topolyai önkormányzat támogatja a helyi közösség működését – Júniusban ismét szavazás a helyi járulékról

A bajsai polgárok a múlt év végén, november 28-a és december 8-a között szavazhattak arról, hogy a helyi közösség bevezesse-e újabb tíz évre a helyi járulékot. A 2042 bejegyzett szavazópolgárból 864-en szavaztak, és ebből 677-en igennel. Ez  sajnos nem volt elég, mivel az összes szavazó több mint felének kellett volna igennel szavaznia, viszont a jogosultaknak még a fele sem voksolt. Ennek következményeként január elsején megszűnt a helyi járulék, s azóta nehéz helyzetben van a helyi közösség, számolt be lapunknak Lackovics Károly, a helyi közösség tanácsának elnöke.

– A topolyai önkormányzat támogatásának segítségével próbáljuk átvészelni ezeket a hónapokat, de a járulék hiányát mindenki érzi. Jelenleg csak a minimális kommunális szolgáltatásokat végezzük el, a civil szervezetek munkáját nem tudjuk támogatni, noha idáig ők kapták a járulék 35 százalékát. A falu a különböző pályázatokon nem tudja felmutatni a szükséges önrészt, így esélytelenek vagyunk a fejlesztésekre szánt pályázati pénzekre. A helyi közösség igyekszik minden kiadást minimalizálni, a faluház gázszámláját felére csökkentettük. Pl. a civil szerveztek egy napon tartanak összejöveteleket ugyanabban a helyiségben, hogy így is spóroljunk a fűtésen – mondta el Laczkovics.

Az önkormányzat ebben az időszakban 10 millió dinár fejlesztési összeggel segíti a helyi közösséget. Ez céleszköz, nem lehet pl. működtetésre költeni. A helyi közösség úgy döntött, hogy ennek egy jelentős részét a falu legfontosabb projektumára, a vízvezeték-hálózat felújításának befejezésére fordítja.

– Úgy gondoltuk, hogy a községi pénzből 4 millió dinárt a vízvezeték-hálózat felújítására szánunk. Ezt az összeget mint önrészt tüntetjük fel a tartományi és köztársasági pályázatoknál. A vízvezeték-hálózat felújításának befejezéséhez összesen még 23 millió dinárra van szükség, ekkora összeget pedig pályázatok nélkül nem tudunk előteremteni – számolt be a tanácselnök.

Az önkormányzati támogatás nagy segítség, de nem lehet rá folyamatosan számítani. Laczkovics szerint a község erre az időszakra mint átmenetire tekint, és segíteni fog, de csak a helyi járulék bevezetéséről szóló újabb szavazásig. Erre júniusban kerül sor ismét, s a tanácselnök őszintén hiszi, hogy sikerül összekovácsolni a falut, és megszavazzák az új járulékot. Viszont komoly nehézséget jelent, hogy az elmúlt időben sok ember elhagyta a falut.

– Olyan problémával szembesülünk, hogy nagyon sok fiatal elment Bajsáról. Az utolsó népszámlálás során 2313 embert írtak össze, ebből az utolsó egy évben 340 fiatal ember külföldre távozott. Ez azt jelenti, hogy 2000-en sem vagyunk a faluban, viszont 1200 igen szavazatra lesz szükség, hogy ismét bevezethessük a helyi járulékot. Ez nagyon nehéz feladat. A civil szervezetekkel közösen megpróbáljuk összefogni a falu lakosságát, hogy elérjük ezt az célt – mondta Laczkovics.