2024. április 23., kedd

Éjjeli őrjárat indult az óbecsei temetőknél

Hosszú távon a videofelügyeleti rendszer és a közvilágítás kiépítése veheti elejét az elharapódzó sírgyalázásoknak

Március végén lapunk is beszámolt arról: az óbecsei pravoszláv temetőben ismeretlen elkövetők 14 sírhelyről loptak el sárgarézből készült betűket, képkereteket, kereszteket, vázákat, díszvirágokat, de a képkeretek lefeszítése során két sírhelyen a fényképek is megrongálódtak. Az előzetes becslések szerint a kár meghaladta a 120 ezer dinárt. A rendőrség rövid idő alatt kézre kerítette a gyanúsítottakat, és az egyik 31 éves helybélit, akinek a házában megtaláltak több ellopott és néhány megolvasztott tárgyat, az újvidéki körzeti börtönbe szállították. Bűntársa egy kiskorú óbecsei személy volt, ellene rendes eljárásban bűnvádi feljelentést tettek.

A temetőkben nincs közvilágítás (Fotó: Fehér Rózsa)

A temetőkben nincs közvilágítás (Fotó: Fehér Rózsa)

A nagy közfelháborodást kiváltó eset kapcsán a Komunalac Közvállat közvetlenül a történtek után közleménnyel fordult a lakossághoz, ebben többek között az állt: az egyre gyakoribb lopások miatt sürgős megoldásra van szükség, egyúttal bocsánatot kértek a károsultaktól a történtek miatt. Pontosan két évvel ezelőtt egyébként az óbecsei belvárosi katolikus temetőben gyaláztak meg tizenöt sírt, feltörték a kápolnát és a halottasházat is. Akkor is főleg fémtárgyak tűntek el, és a kár több mint 300 ezer dinár volt.

A fémtolvajok által elkövetett, egyre gyakoribb sírgyalázások miatt Kovács Norbert, a Komunalac igazgatója az önkormányzat illetékeseivel is asztalhoz ült, hogy közös erővel próbálják meg elejét venni a további sírrongálásoknak az óbecsei temetőkben.

– Vuk Radojević polgármester javasolta, hogy áprilistól néhány hónapon át, átmeneti megoldásként a LINK FTO mezőőrszolgálat munkásait alkalmazzuk, akik mostantól éjszakánként kívülről rendszeresen körbejárják a három, éjjel zárva tartott óbecsei temetőt. A korábbi rossz tapasztalatok arra ösztönöztek bennünket, hogy az idei pénzügyi tervünkben videofelügyeleti rendszerre is szánjunk pénzt. Ezzel nem tudjuk teljesen megakadályozni a további rongálásokat, de megelőzésképpen hasznosnak gondoljuk a bevezetését. Egymillió dinárt fordítanánk erre a rendszerre az idén. Nyárig az is kiderül, hogy ebből a pénzből mire futja, jut-e minden temetőbe kamera, és hogyan működik a rendszer – jelentette ki az igazgató.

Kovács Norbert szerint a kamerarendszer beüzemeléséig a vállalat tudja fedezni a mezőőrszolgálat költségeit, és októberig kiépülhet a temetők videofelügyeleti rendszere. Az igazgató elmondta: az Építésügyi Igazgatóság vezetője ígéretet tett arra, hogy ebben az évben a pravoszláv temetőben a hiányzó közvilágítást is kiépíti – ezt követően pedig remélhetőleg a katolikus temetőkbe is kerülnek majd lámpák.

Jelenleg a temetők 7 és 18 óra között látogathatók, ezt követően bezárják a kapukat. Éjszakai ügyelet jelenleg nincs a temetőkben.