2024. április 18., csütörtök

Kezdődik a vásári szezon Kanizsán

Programokat is szerveznek a látogatóknak

A tavaszidő beköszöntével, április 12-én, vasárnap ismét kezdetét veszi a vásári szezon Magyarkanizsán. Ezentúl minden hónap második vasárnapján lesz érdemes kilátogatni a vásártérre, ahol idén is bérmentesen biztosítanak területeket az árusoknak, valamint különböző programokkal is kedveskednek a szervezők az odalátogatóknak. Tavaly sikerült első ízben újraindítani a vásárok megszervezését a városi helyi közösségnek. A tarka portékák kínálata mellett sokszínű programokat ígérnek a szervezők, minden vásáron lesz rövid kulturális műsor, gyerekeknek foglalkozások, növénytermesztési és állattenyésztési szaktanácsadás, vérnyomás- és cukorszintmérés, valamint a főző- és sütőversenyek is elmaradhatatlan elemei lesznek az össznépi találkozóknak.

Az első vásáron, azaz most vasárnap húsos káposztát főznek a versenyző csapatok, valamint fánksütésben mérhetik össze tudásukat a jelentkezők, akik pedig esetleg a készítésben kevésbé jeleskednek, mint az édesség elfogyasztásában, azok a fánkevő versenyen bizonyíthatják képességüket vagy éhségüket. Ami a szórakoztató jelleget illeti, fellép a horgosi Gubanc táncegyüttes és a magyarkanizsai The Free Rock együttes is.

Vadász Kávai Piroska, a helyi közösség elnöke elmondta, hogy az árusokkal az ingyenes standokra a Komunalac Közvállalatban kötik meg a szerződéseket, de most az első vásáron ettől is eltekintenek.

– Idén is ingyenes területekkel várjuk az eladókat, elsősorban a vállalkozókat és az őstermelőket, hiszen ebben az évben már a bizonylatokat, engedélyeket mellékelni kell a szerződéskötés alkalmával, amelyet a Komunalac Közvállalatban köthetnek meg. Aki szerződik, az egész évben ingyenesen használhatja a területet. A vásár tematikáját illetően ugyanazt szeretnénk folytatni, amit tavaly elkezdtünk. Amit talán jobban erősítenénk, az a kézművesség bemutatása, lesz gölöncsérfoglalkozás a későbbi vásárokon, bemutatók a szakmák és különböző mesterségek népszerűsítésére – mondta a helyi közösség elnöke.

A vásártér infrastruktúrájának fejlesztése is a tervek között szerepel, a bejárat rendbetételére a sok víz miatt eddig nem volt lehetőségük, de a jövőben zúzott kővel fogják borítani, hogy a közlekedést ne akadályozza a sár, az elkövetkező években pedig szakaszosan vízmentesítik a kirakodó- és járdafelületeket.