2024. április 18., csütörtök
OLIMPIA-2024

Hétfőn döntenek a párizsi pályázatról

A párizsi önkormányzat hétfőn dönt arról, hogy a francia főváros pályázzon-e a 2024-es olimpia megrendezésére.

Jean-Francois Martins alpolgármester optimista, szerinte Párizs harcba száll a játékokért. Hozzátette, ugyan Anne Hidalgo főpolgármester tavaly még óvatosan nyilatkozott az ügyben, számára akkor kérdéses volt, hogy megéri-e próbálkozni a kandidálással, de azóta sikerült meggyőzni.
Martins hozzátette: Párizs minden bizonnyal most csak a 2024-es olimpiát pályázza meg, noha néhány leendő riválisa a 2024 mellett a 2028-as játékokra is jelentkezhet.
Párizs - amely 1900 és 1924 után harmadszor lehetne házigazda - pályázott a 2012-es játékok lebonyolítására is, ám alulmaradt Londonnal szemben, míg korábban az 1992-es és 2008-as játékokról is lemaradt.
A városoknak idén szeptember 15-ig kell jelezniük rendezési szándékukat, de később visszavonhatják a pályázatot. A házigazdáról 2017-ben Limában dönt a NOB.
Mostanáig Boston mellett Róma, valamint a német "háziversenyben" győztes Hamburg jelezte, hogy versenybe száll a 2024-es olimpiáért. Párizs mellett Baku, Doha és Isztambul érdeklődik, akárcsak korábban Durban, amely azonban időközben - úgy tűnik - letett a kandidálásról. A dél-afrikai sportminiszter februárban irreálisnak nevezte a jelentkezést.
A Magyar Olimpiai Bizottság a február 6-i közgyűlésén úgy döntött, javasolja Budapest városának és Magyarországnak, hogy vizsgálja meg a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezésének lehetőségét.