2024. április 23., kedd

Célozd meg a Holdat…

Szabadkán tartják a XXIV. Nemzetközi Magyar Matematikaversenyt – Kétszázötven diák vesz részt a rangos megmérettetésen

A szabadkai városháza dísztermében nyitották meg a XXIV. Nemzetközi Magyar Matematikaversenyt, amelynek harmadik alkalommal ad otthont Vajdaság. Les Brown-idézet az idei verseny mottója: „Célozd meg a Holdat. Még ha elhibázod is, a csillagok közt landolsz.” A versenyen, amely a természettudományok mellett a kultúra és a magyar nyelv ápolását is kiemelt hangsúllyal kezeli, csaknem 250 diák vesz részt a Kárpát-medence minden tájáról. A felmérőt ma délelőtt írják a diákok, a vasárnapig tartó itt-tartózkodás alatt azonban előadásokat hallhatnak és néznek, városfelfedező sétára mennek, sportolnak, valamint műveltségi vetélkedőn is részt vesznek.

Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár üdvözli a verseny részvevőit (Fotók: Gergely József)

Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár üdvözli a verseny részvevőit (Fotók: Gergely József)

A Nemzetközi Magyar Matematikaverseny csütörtöki megnyitóját megtisztelte jelenlétével Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Pirityiné Szabó Judit, a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság Kapcsolattartási Főosztályának vezetője, dr. Babity János, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának vezető konzulja, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Nyilas Mihály oktatásügyi titkár, Maglai Jenő, Szabadka polgármestere, Czeglédi Rudolf, Zenta polgármestere.

Potápi Árpád János üdvözlő beszédében kiemelte, ezeket a fiatalokat a matematika szeretetén túl a magyar nemzet szeretete is összeköti.

– Ránk a fény különös szögben érkezik ma, itt a szabadkai városháza vitrázsain keresztül. Tanuljatok, küzdjetek, legyen otthonotok a Kárpát-medence, családot itt alapítsatok, itt valósítsátok meg álmaitokat. Hatványozott sikereket és exponenciális fejlődést kívánok mindnyájatoknak! – mondta Potápi.

Hajnal Jenő, az MNT elnöke Bolyai apjához intézett leveléből idézett, amelyben azt írja: A Semmiből egy új, más világot teremtettem.

– A fiatalok, matematikusok, természettudósok, a kultúrát szerető fiatalok pillanata ez a mostani, ami itt is megfogalmazódik. Ünnep ez számunkra, hogy vendégül láthatunk benneteket, ünnep azon fiatalok számára is, akik a matematikában lelik boldogságukat. Egyik legfontosabb feladatunk az, hogy hogyan tudjuk megnyerni a világot, a világűrt magunknak. Csakis tudással, az ember földhöz kötöttségét csakis a tudás tudja meglazítani, fellendíteni – hangsúlyozta Hajnal.

Az ünnepélyes megnyitón üdvözölte a részvevőket és a vendégeket Nyilas Mihály tartományi oktatásügyi titkár is.

– Ennek a rangos versenynek a megálmodói felismerték, hogy a tehetséget nem szabad kiaknázatlanul hagyni. Ezen a versenyen az elmúlt években kiderült, helyezést csakis komoly tudással lehet elérni. A matematikában csak azoknak van szerencséjük, akik komoly munkát fektetnek bele. A verseny mellett azonban legalább annyira fontosak a barátságok, amelyek ilyen alkalmakkor születnek – mondta Nyilas Mihály.

Czeglédi Rudolf, Zenta polgármestere és Maglai Jenő, Szabadka polgármestere is üdvözölte a diákokat és a tanárokat, a szervezők munkáját dicsérve, valamint a tudományos munkával foglalkozó fiatalok munkájának fontosságát kiemelve.

Dr. Péics Hajnalka tolmácsolta Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnökének, a rendezvény szakmai fővédnökének szavait, aki levelében kiemelte, a Nemzetközi Magyar Matematikaverseny jelentős szerepet játszik abban, hogy azzal, hogy részvevői között szerepelnek az anyaországi és a határon kívüli magyarok is, a Kárpát-medence egységességét hangsúlyozzák. A határon túli tudományos műhelyekkel való kapcsolattartás kiemelten fontos – hangsúlyozta az MTA elnöke.

Érik a fény – a zentai bolyaisok megnyitó műsora

Érik a fény – a zentai bolyaisok megnyitó műsora

Az üdvözlőbeszédeket követően dr. Görög Noémi és Görög Enikő, valamint a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium tanulóinak fellépését láthatták a jelenlévők.

A rendezvény a matematika mellett a kultúra fontosságára is felhívja a figyelmet. Ezért voltak a diákok szerdán este a szabadkai Népszínház Vajdasági Lakodalom című előadásán, ezért jártak csütörtökön játékos városfelfedező körúton, amelyre Ninkov Kovačev Olga művészettörténész délelőtti, Szabadka és a szecesszió című előadása készítette fel őket.

A matematikaverseny felmérőjét pénteken délelőtt írják meg a diákok a Műszaki Szakfőiskola termeiben. Ezt követően sportdélutánon vesznek részt, este pedig az 1 Biztos műveltségi vetélkedőn. A diákok szombaton vajdasági kirándulásokon vesznek részt, az ünnepélyes eredményhirdetésre pedig vasárnap 9 órakor kerül sor a szabadkai városházán.