2024. április 19., péntek

Eladósodjak vagy előfizessek?

Kezdek rendszertelen rezsiköltség-fizetővé válni, pontosabban: halogatom a szemétdíj fizetését. Szó sincs arról, hogy bojkottálom ezt a szolgáltatást, de akárhogy is számolom, rosszul járok a havi törlesztéssel. A negyedévenkénti már előnyösebb, mégis úgy tűnik, az volna az ideális, ha évente egyszer kellene fizetnem, akár előre is.

Falumból ugyanis a zentai kommunális vállalat havonta egy alkalommal szállítja el a szemetet, s mindeddig, vagyis az idei esztendőig háromhavonként számlázta a szolgáltatást, újabban viszont havonta. Föltételezhetően valamilyen szabályzat, előírás készteti erre, mivel a számlázás költségei ezáltal nyilvánvalóan megnövekedtek, s mivel háztartásonként csupán 70-80 vagy esetleg 100 dinárra szól a havi számla, jó, ha megússzák ráfizetés nélkül. Amennyiben pedig más hozzám hasonló „kötekedők” is jelentkeznek, végképp nem tűnik hasznosnak a lépés.

Mivel a posta néhány ezer dinár összegig egységesen 35 dinárt számol föl a szolgáltatásáért, ez a havonta fizető öntudatos polgárnak negyedév alatt 105 dinárjába kerül, ha viszont „összevár” három számlát – mert minden újabbon szerepel a teljes tartozás –, megússza 35 dinárból. De hogy a szemétszállító se szenvedjen kárt, esetleg büntetőkamatot számol föl, ami 100 dinár havi szemétdíj esetén negyedévre megközelítőleg 4 dinárt tesz ki.

Hasonló „haszonra tenne szert” a polgár, ha évente egy alkalommal fizetné ki a teljes tartozását. Sőt! Akár előre is fizethetne (tudom, az ilyen számlázásnak biztosan vannak törvényes akadályai), hiszen ezáltal 385 dinárt megtakarítana, mivel még kamattal sem terhelnék. És ne higgye az olvasó, hogy rosszul járna! Az 1200 dinár éves szemétdíj ugyanis 32 százalékos „kamatot” hozna (akinek kisebb összeg szerepel a számláján, annak még inkább növekedne a „kamatláb” a postaköltség megtakarításán). Úgy tűnik tehát, hogy a leghasznosabb önkéntes éves előfizetőként föllépni, mert ugyan melyik bank számolna el ilyen hatalmas éves kamatlábat a betétemre?