2024. március 28., csütörtök

A játék az oktatás szolgálatában

Élménypedagógiai továbbképzés kezdődött Nagybecskereken

Háromnapos élménypedagógiai képzés kezdődött tegnap a Nagybecskereki Módszertani Központban, melyen 22 közép-bánáti óvodapedagógus, tanító és tanár vesz részt. Az előadó Besnyi Szabolcs élménypedagógia-tréner.

A Nagybecskereki Módszertani Központ ötödik éve szervez akkreditált továbbképzéseket a bánáti magyar pedagógusok részére. Az első idei programjukra nagybecskereki, muzslyai, lukácsfalvi, erzsébetlaki és szentmihályi óvodapedagógusok, tanítók és tanárok jöttek el. Ahogy Zombori Tibor titkár kifejtette, mindig nagy túljelentkezések vannak az akkreditált programjaikon. Most is a 22 helyre több mint hatvan jelentkező volt.

A foglalkozás célja, hogy a pedagógusok megismerjék, hogyan lehet felhasználni a játékot az iskolai programok keretein belül, tanórán, vagy iskolán kívüli, szabadidős tevékenységekben. Az élménypedagógiai foglalkozáson persze nemcsak a játék öröméért játszanak, hanem azért, hogy valamilyen fejlesztési célt érjenek el vele.

Mint ahogy Besnyi Szabolcs elmondta, ezek a foglalkozások egy kicsit mindig arról szólnak, hogy el kell hagyni a megszokottat, el kell hagyni a komfortzónát, ki kell lépni a megszokott közegből.

A szórványtelepüléseken a kis létszámú osztályokban nem könnyű érdekessé tenni az órákat. Pozsár Halász Éva erzsébetlaki tanítónő szerint valamit be kell csempészni az órákra, és akkor a tanulás folyamata is sokkal könnyebbé válik. A számítógép és az internet világában a tanítók azt tapasztalják, hogy a gyerekek már nem tudnak játszani. Váci Magdaléna muzslyai tanítónő is azt tapasztalja, hogy a gyerekek mostanában nem tudnak játszani, amit a nagyszünetben lehet megtapasztalni, amikor a gyerekek nem tudnak mit kezdeni magukkal. De ha a gyerekek megtanulják és megszokják a játékot, akkor már maguk kérik azt.

A Nagybecskereki Módszertani Központ következő továbbképzése április végén lesz, amelyet a magyartanárok részére szerveznek.