2024. március 29., péntek

Mezőgazdasági program Zentán

A hagyományos támogatások mellett talajjavító programot is előirányoztak

A zentai képviselő-testület a közelmúltban megtartott ülésén elfogadta a községi önkormányzatnak az idei évre szóló mezőgazdasági programját, aminek köszönhetően a földek bérbeadását is elindíthatják. Mészáros Károly, az önkormányzat tanácsadója elmondta, hogy az idén 101 parcellát szándékoznak bérbe adni, az árverést pedig június vagy július folyamán tervezik megtartani.

A program keretében vissza nem térítendő támogatásokat is előirányoztak a község területén élő növénytermesztők, a szarvasmarha- és sertéstenyésztők, valamint a juhászok számára. A szubvenciókat mindenekelőtt kistermelők számára irányozták elő. Mészáros Károly elmondta, hogy a növénytermesztők bejegyzett gazdasági egységenként 12 ezer dináros összegig pályázhatnak fémzárolt vetőmagok, illetve különböző növényvédő szerek megvásárlására, a jószágtenyésztők legfeljebb 28 ezer dináros támogatást kaphatnak, a juhászok pedig az előző évekhez hasonlóan 35 ezer dinárt kérhetnek törzskönyvezett tenyészkos vásárlására. A vissza nem térítendő támogatásokról szóló pályázatot június elején írják ki – jegyezte meg a beszélgetőtársunk.

A program keretében a zentai cukorgyárral és a mezőgazdasági szakszolgálattal karöltve a mészszegény réti talajok meszezését is tervezik.

A talajjavító akcióra április 15-étől június 15-éig adhatják be kérelmeiket az érintett termelők – nyilatkozta Mészáros, majd hozzátette, hogy a meszezéssel és a szubvenciókkal kapcsolatban a városháza 76-os irodájában lehet bővebb információkhoz jutni, és ugyanitt a szükséges formanyomtatványokat is beszerezhetik.