2024. április 24., szerda

A kenyai légierő csapásokat mért az al-Shabaab táboraira Szomáliában

A kenyai légierő bombázta az al-Shabaab iszlamista milícia több táborát Szomáliában, válaszul a szervezet múlt heti terrorakciójára - közölték kenyai hatósági források hétfőn.

Ez volt az első jelentős katonai válasz arra, hogy a szélsőséges fegyveresek csütörtökön 148 embert meggyilkoltak a kelet-kenyai Garissa városában.

A harci gépek Gedo szomáliai régióban mértek légicsapásokat két táborra. Egyelőre nem tudni, hogy mekkora az okozott kár, és van-e halálos áldozat.

A hadsereg egyik illetékese kijelentette,két területet támadtunk, mert értesüléseink szerint a fegyveresek arról a területről érkeznek Kenyába.

Kenya igyekszik megakadályozni, hogy az al-Shabaab harcosai és fegyverei átszivárogjanak az ország Szomáliával 700 kilométeren közös határán. A szélsőségesek 2013 áprilisa óta négyszáz embert öltek meg Kenyában.

Tavaly augusztusban az Afrikai Unió rendfenntartó erői is (köztük kenyai katonák) rajtaütöttek az egyik szomáliai al-Shabaab-táboron, sok fegyverest őrizetbe vettek és jelentős mennyiségű hadianyagot zsákmányoltak.