2024. március 29., péntek

Athén ki tudja fizetni áprilisi törlesztőrészleteit

Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszter vasárnap Washingtonban megerősítette a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatójának, Christine Lagarde-nak, hogy Athén ki tudja fizetni áprilisi törlesztőrészleteit, majd minden mást a maga idejében.

Varufakisz és Lagarde nem hivatalos találkozót tartott a görög reformprogramról az IMF közleménye szerint. Lagarde közölte, hogy hétfőn folytatódnak a részletekbe menő tárgyalások Athén és Brüsszel között.

A görög kormány már korábban közölte, hogy a pénzügyminiszter hétfőn találkozik az amerikai pénzügyminisztérium tisztségviselőivel.

Dmitrisz Mardasz görög pénzügyminiszter-helyettes pénteken elutasította azokat a híreszteléseket, miszerint az ország fizetésképtelen volna.

Görögországnak 650 millió eurót kell átutalnia külföldi hitelezőinek áprilisban, ebből 450 millió eurót április 9-én az IMF-nek. Emellett 2,4 milliárd euró értékű görög kincstárjegy jár le a hónapban, valamint további 1,7 milliárd eurót kell előteremteni a bérek és nyugdíjak kifizetésére.

A görög államkincstár azonban üres, a nemzetközi hitelezők - az Európai Unió, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap - nem segítenek addig, amíg megállapodásra nem jutnak az Alekszisz Ciprasz vezette új baloldali kormánnyal a reformokról. Athén azt reméli, hogy a hitelezők jóváhagyják az általa előterjesztett reformcsomagot és így megkapja az EU/IMF-mentőprogramból megmaradt utolsó, 7,2 milliárd eurós hitelrészletet, valamint az Európai Központi Banknak a görög államkötvényekből származó 1,9 milliárd eurós hasznát is.