2024. március 29., péntek

A mindentudó LISA

„Az unió Lizája”, azaz az eu-LISA mindenre emlékszik. LISA nem egy csinos hölgy, hanem az EU informatikai ügynöksége, amelynek a vezetése a minap az együttműködés eddiginél is szorosabbra fűzéséről állapodott meg a FRONTEX-szel, az EU határvédelmi támogató ügynökségével. A LISA a francia liberté (szabadság), a sécurité (biztonság) és az agence (ügynökség) szó kezdőbetűinek összevonásából keletkezett.

Az ügynökség 2012. december elsején kezdte meg működését. Központja az észt fővárosban, Tallinnban található, a számítógépes műveleti központ azonban Strasbourgban van. Mivel az adatkezelés biztonsága érdekében általános elvárás a tartalékrendszerek működtetése, az ausztriai Sankt Johann im Pongau közelében létezik egy „back-up” központ is.

Jelenleg a LISA működteti az unió ujjlenyfomat-adatbázisát (EURODAC), vízuminformációs rendszerét (VIS), valamint a schengeni információs rendszer második generációját (SIS II). Mindhárom adatbázis kulcsfontosságú abban, hogy az unió kezelni tudja az Európába irányuló menekültáradatot, és fenntarthassa a tagállamok közötti szabad mozgást, szavatolva a visszaélések kiszűrését.

Az EURODAC például alkalmas arra, hogy bárkiről – aki azt állítja, hogy hazájában üldöztetésnek volt kitéve – megállapítsa, nem utasították-e már el korábban is menedékkérelmét valamelyik uniós államban. A VIS a vízumkérelmek elbírálásához, illetve az unió külső határain belépni kívánó látogatók beléptetéséhez nélkülözhetetlen, a SIS II pedig a „határon átnyúló szervezett bűnözés” elleni harcban – konkrétan a határon átlépni kívánó bűnözők és járműveik nyilvántartásában – nyújt hasznos segítséget.

Az „eu-LISA” és a FRONTEX együttműködése kiterjed az új kommunikációs technológiák figyelésére, közös értékelésére, hasznosíthatóságának a felmérésére is. A két ügynökség szintén fontos szerepet kap abban, hogy az uniós államok hatékonyabban tudjanak fellépni az úgynevezett „külföldi harcosokkal” szemben, terrorelhárítói körökben ugyanis súlyos aggodalmakat váltanak ki azok, akik valamelyik tagországból a Közel-Keletre, illetve Észak-Afrikába utaznak, s ott szélsőséges fegyveres szervezethez csatlakoznak, majd bizonyos idő után visszatérnek Európába, ahol terrorcselekményeket követhetnek el.