2024. április 19., péntek
CSALÁDON BELÜLI ERŐSZAK

Egyenlőtlen erőviszonyok

Az év első három hónapjában a családon belüli erőszak tizenegy nő életét követelte országszerte. Tavaly 27 nőt ölt meg partnere, 2013-ban pedig 46-ot. A szakértők szerint a nem kellőképpen hatékony bíróságok, illetve a túlságosan enyhe büntetések miatt növekszik azoknak a férfiaknak a száma, akik bántalmazzák párjukat. Az áldozatok közöttünk vannak, barátnőink, szomszédasszonyaink, lánytestvéreink, hangsúlyozzák a témában jártasak, mondván, hogy mindenkinek kötelessége lenne bejelenteni, ha arról értesül, hogy valakit bántalmaznak.

Azzal kapcsolatban már megoszlanak a vélemények, hogy miért emelnek kezet egyes férfiak partnerükre. Egyes feltételezések szerint az okokat a biológiai, genetikai tényezőkben kell keresni, mások úgy vélik, a pszichológiai tényezőkben, megint mások szerint pedig a környezetben, nyilatkozta Vedrana Lacmanović, az Autonóm Női Központ aktivistája.

– Egyesületünk álláspontja szerint azzal magyarázható a nők elleni erőszak, hogy Szerbiában a nők és a férfiak nem rendelkeznek ugyanazzal a társadalmi befolyással és erővel. Ez pedig a patriarchális berögződésekkel magyarázható. Napjainkban az sem igaz, hogy a nők nem jelentik be az őket ért erőszakot, bántalmazást. Az ilyen esetekben eljárni köteles szervek és intézmények azonban csődöt vallottak – nyilatkozta Lacmanović.

Vesna Stanojević, a Biztonságos Házak koordinátora hiszi, hogy ha a bíróságok az eddigiekhez képest hatékonyabban járnának el a családon belüli erőszak elkövetői ellen indított eljárásokban, és szigorúbbá válna a büntetéspolitika, az sok férfit elriasztana párjának bántalmazásától. Az igazságszolgáltatásnak és az államnak egyértelművé kell tenniük, hogy az elkövetők helye a börtönben van, nyomatékosította Stanojević, hozzátéve: a legutóbb Vranjeban a helyi biztonságos házban azt tapasztalta, hogy bizonyos áldozatok több mint három éve az intézményben rejtőzködnek, miközben az őket bántalmazó férfiak szabadon sétálnak a városban.

A legújabb, halálos áldozatot követelő bűncselekmény a múlt hét végén történt. A huszonkilenc éves jagodinai Stevan Kojić halálra rugdosta és verte feleségét, Žaklina Kojićot (26). Az orvosoknak a tetthelyen már csak a halál beálltát sikerült megállapítaniuk. A férfi állítólag édesanyját hívta segítségül, mert a verést és a rugdosást követően hiába szólongatta feleségét, az nem reagált. A mentőszolgálatot a gyanúsított édesanyja értesítette. Sajtóértesülések szerint a bűncselekmény elkövetésekor a házaspár három- és egyéves gyerekei a szomszédos szobában ébren voltak. A bűncselekmény motívuma állítólag a féltékenység volt. Szintén sajtóértesülések szerint Stevan Kojić korábbi kapcsolatában is erőszakosan viselkedett. Első felesége azt nyilatkozta, hogy őt is többször összeverte. Az asszony állítólag nem egy alkalommal feljelentette a rendőrségen, eljárás azonban soha nem indult ellene.