2024. március 29., péntek

Munkába állhat 250 vajdasági fiatal

A főiskolai és egyetemi végzettségű kezdők gyakornoki fizetése 23 000 dinár lesz, a középiskolai végzettségűeké pedig 12 000 dinár

A tartományi kormány foglalkoztatási programja keretében – amelyet a gazdasági, a foglalkoztatási és nemek egyenjogúságával foglalkozó titkárság kezdeményezett – hamarosan beindul a kezdő, szakmai tapasztalattal nem rendelkező fiatalok gyakornoki képzését finanszírozó pályázat. A pályázat költségeire korábban a tartományi kormány 40 millió dináros keretet tervezett, de tekintettel a kimondottan nagy érdeklődésre, menet közben újabb 50 millió dinárral bővítették az összeget. Ily módon lehetőség nyílt arra, hogy mintegy 250 vajdasági munkanélküli fiatal gyakornoki tapasztalatokat szerezhessen valamely közvállalatban vagy a magánszférában.

A középiskolai és az egyetemi végzettségű fiatalok gyakornoki időre való alkalmazása nem csupán a munkára váró kezdő szakemberek körében volt népszerű, hanem nagy érdeklődést váltott ki a munkáltatók részéről is. Mint a tartományi kormány sajtószolgálatának szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményéből kiderül, több mint 1200 privát cég tulajdonosa, valamint megközelítőleg 500 közszférában tevékenykedő vállalat vezetősége jelezte részvételi szándékát a projektumban.

A foglalkoztatás nem díjmentes, hiszen a program értelmében a főiskolai és egyetemi végzettségű gyakornokok havi fizetése 23 000 dinár lesz, a középiskolai végzettségűeké pedig 12 000 dinár.

– A szóban forgó projektumnak jelzésértéke is van, mégpedig az, hogy számos vajdasági szakképzett fiatal, akik munkába szeretnének állni, nemcsak tapasztalatot és gyakorlati tudást szerezhetnek, hanem érezhetik, hogy a társadalomnak szüksége van rájuk és frissen szerzett tudásukra. Bízom abban, hogy a gyakornoki időszak elteltével valamennyien munkában maradnak az őket alkalmazó vállatoknál – mondta Miroslav Vasin tartományi gazdasági titkár. Emlékeztetett arra is, hogy a tartományi kormánynak nem ez az egyetlen foglalkoztatásserkentő projektuma, hiszen különböző támogatások révén ösztönzi az önfoglalkoztatást és a kisvállalkozások beindítását, valamint szubvencionál minden olyan ügyviteli tervet, mely új munkahelyek megnyitását, vagy a meglévők megőrzését jelenti.