2024. április 25., csütörtök

Egy kilométer haj, egy kilométer szociális elkötelezettség

A rákos gyerekeket segítő jótékonysági akció Szabadkára is eljutott

Tamara Kojić és Marko Mak Pantelić, két ifjú belgrádi művész indította útjára az Egy kilométernyi haj nevet viselő jótékonysági akciót, mely igen hamar meghódította az ország fodrászszalonjait, és mint a Subotica.com hírportál írja, az akcióban részt vevő 130 fodrászszalonhoz most négy szabadkai szalon is csatlakozott.

Az akció lényege, hogy a jó szándékú emberek saját hajukat ajánlják fel a rákos megbetegedésben szenvedőknek, elsősorban a gyerekeknek, akiknek a betegség miatt kihullik a hajuk. A felajánlott legalább tizenöt centiméter hosszú tincsekből parókát készítenek, és a betegséggel küszködőknek adományozzák, az adományozóknak cserébe pedig a fodrászszalonban ingyen frizurát csinálnak.

Marko elmesélte, hogy akkor jutott eszébe ez az ötlet, amikor eldöntötte, hogy levágja vállig érő haját. Arra gondolt, hogy kár lenne azt eldobni, hiszen vannak olyanok, akiknek sajnos nincs hajuk, emiatt hátrányos megkülönböztetés az osztályrészük, nem szívesen mennek emberek közé, mert a többiek nem tudják elfogadni őket haj nélkül, sőt sokszor ők saját magukat sem képesek elfogadni olyannak, amilyenek.

– Ez a probléma nemcsak a felnőtteket, hanem a gyerekeket is ugyanúgy érinti, ezért is döntöttünk úgy, hogy ilyen nem szokványos módon megpróbálunk segíteni elsősorban a 12 és 22 év közötti lányokon, ugyanis számukra az esztétikai megjelenés ebben a korban nagyon fontos szempont, azonban az ennél fiatalabbaknak és természetesen a fiúknak is segítünk, amennyiben igénylik. Egyébként azért választottuk ki ezt a korosztályt, mert ők azok, akik a leginkább szenvednek a hajhullástól, ugyanis az ő esetükben minden nagyon gyorsan történik. Amikor felfedezik náluk a betegséget, és megkezdik a kemoterápiás kezelést, már egy héten belül elkezd kihullani a hajuk is, s ez egy olyan radikális változás, mely akár identitásukra is kihathat – magyarázta Marko Pantelić.

Az Egy kilométernyi haj akciót a közösségi oldalakon hirdetik, s szerencsére bőven vannak jelentkezők is, akik a jó cél érdekében szívesen megválnak hosszú tincseiktől. Már az akció kezdetén sikerült nagyon hamar több méter hajat összegyűjteniük ily módon, de céljuk, hogy egy kilométer hosszú haj gyűljön össze, s legfőképpen az, hogy minél több embert bekapcsoljanak, megváltoztassák a hozzáállásukat ehhez a problémához. Mint Marko rámutatott, nemcsak az egy kilométer hosszú haj összegyűjtéséről van szó, hanem egy kilométernyi szociális elkötelezettségről és több száz kilométernyi humánus hozzáállásról, melyet ezzel az akcióval is szeretnének ápolni.