2024. március 19., kedd

Tüzelősparhelt húsvétra

Egy újabb jótékonysági akció Csantavéren

A csantavéri Rác család igen nehéz körülmények között él, a szülők munkanélküliek, az anyuka halláskárosult, négy gyermekük közül pedig az egyik nemrégiben komolyan megbetegedett. A család azonban a nehézségek ellenére sem adja fel, s csupán egy tüzelősparheltet szerettek volna kapni a régi helyett, ami tönkrement, mert önerőből nem tudtak volna másikat venni, annak ellenére, hogy minden munkát elvállalnak a szülők, hogy eltartsák a családot. Szerencsére ismét akadtak olyanok, akik akartak és tudtak segíteni, s nagypénteken egy sparhelttel és az egész család számára összeállított ruhacsomaggal lepték meg Rácékat, de élelmiszerrel és tanfelszereléssel is segítették a családot.

– Az elmúlt hónapok nagyon nehezen múltak el, és mivel idényjellegű alkalmi munkákból élünk, szinte az egész telet együtt töltöttük itthon. A feleségem állapota leromlott, aki bár kiskora óta halláskárosult, a jobb fülére eddig hatvan százalékban hallott, a másikra azonban szinte semmit, de most tovább romlott az állapota, és kénytelen hallókészüléket hordani. Közben Klementina lányunk egészsége egyik napról a másikra összeroppant és napokra a kórházba került – mesélte Roland, a családfő.

Mint mondta, nem akartak panaszkodni, hiszen mindenkinek megvan a maga gondja, azonban felfigyeltek Perc Márta felhívására, aki több jótékonysági szervezet tagja is, hogy egy sparhelt vár gazdára, s ők is jelentkeztek. Mivel pedig ők voltak azok, akik a leginkább rászorultak egy ilyen jellegű segítségre, őket választották, s pénteken délben el is vitték az adományt, melynek láttán Rác Roland elmondta, leírhatatlanul hálásak érte, hiszen nagyon sokat segítettek ezzel a családon. Hozzátette, hogy nem akarnak kérni senkitől semmi mást, de szívesen elfogadnának még egy varrógépet, mert az övék nemrégiben úgyszintén tönkrement, ugyanis a felesége, Melitta nagyon szeret varrni, sőt szépen és precízen varr, így alkalomadtán ebből is van némi bevételük.

– Pontosan egy éve jelent meg az a cikk, melyben azt nyilatkoztam, mennyire nehéz és milyen gondos munka az adakozás. Akkor magánjellegű okok miatt határoztam úgy, hogy abbahagyom, de azóta még többen keresnek meg a felajánlásaikkal és különféle felkérésekkel – mondta Perc Márta. – Az adakozók és segítők nem ritkán olyan emberek, akiket magukat is nagy veszteség ért a múltban, mint például a csantavéri Gere családot is, akiknek leégett a házuk. Most azonban örömmel tettek eleget a felkérésnek és magukra vállalták, hogy az adományokat lovaskocsijukkal elszállítsák a Rác családhoz. Úgyhogy én ezúton szeretném mindenkinek megköszönni az adományát, munkáját, segítségét, ismét példaértékű összefogásnak lehettünk tanúi – jelentette ki Márta.