2024. március 29., péntek

Naponta két cukorbeteggel több

Nagybecskereken 2011 óta működik a cukorbetegek szaküzlete és tanácsadói központja – az első ilyen Vajdaságban és Szerbiában. Erre (sajnos) szükség lenne más városokban is, mert a cukorbetegség napjainkban járványszerűen terjed.

Cukorbetegséggel is lehet teljes életet élni – Lázár Ernő (Fotó: Kecskés István)

Cukorbetegséggel is lehet teljes életet élni – Lázár Ernő (Fotó: Kecskés István)

Vajdaságban 280 ezer regisztrált cukorbeteg van. Valós számuk azonban ennél jóval magasabb. Az orvosi tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy sokan csak akkor tudják meg, hogy cukorbetegek, amikor már szövődmények lépnek fel. Nagybecskerek Város területén már 11 ezer regisztrált cukorbeteg van. Naponta két új cukorbeteggel van több a városban, ami azt jelenti, hogy évente hétszázzal növekszik a számuk.

– A cukorbetegek egyesületének egyik feladata a betegség időbeni felfedezése, aminek köszönhetően könnyebb lesz a betegek kezelése, és ezek az emberek minőségibb életet élhetnek. Másrészt az a feladatunk, hogy megfelelő tanácsokkal lássuk el azokat, akiknél már felfedezték a betegséget – mondja Lázár Ernő, a Vajdasági Cukorbeteg-egyesületek Szövetségének az elnöke.

A cukorbetegek nagybecskereki szaküzlete és tanácsadói központja kedvezőbb áron biztosítja a cukorbetegek számára fontos táplálékot, szakorvosok közreműködése mellett pedig ingyenes tanácsadást is biztosít azok számára, akik hozzájuk fordulnak. Csoportos foglalkozásokon tanulnak főzni, kerékpároznak, a fiatalabbak úszni járnak.

Lázár Ernő 39 éve cukorbeteg. Közben amatőr színész, sportol, a cukorbetegek egyesületében tevékenykedik, példát mutatva arra, hogy a betegséggel is lehet teljes életet élni.

– A cukorbetegségnek van fekete és fehér oldala is. Mi a fekete oldala? Az, hogyha valaki nem figyel oda, nem ellenőrzi, nem tartja be az étkezési szabályokat, nem mozog eleget, akkor szövődmények jelentkeznek. A betegség fehér oldala pedig az, hogy ha betartod a szabályokat, akkor szövődmények nélkül, teljes életet élhetsz – mondja Lázár Ernő.