2024. április 20., szombat

„A legénység a hibás”

Az illetékes ügyészség szerint a helikopterbalesetért részben katonai és civil személyek is felelőssé tehetők

A korábbi bejelentésekkel összhangban a belgrádi Felső Ügyészség pénteken közleményben tudatta, hogy az eddigi vizsgálat eredménye szerint a március 13-ai helikopterbalesetet elsősorban a legénység okozta, de megalapozott a gyanúja annak, hogy a balesetért részben katonai és civil személyek is felelőssé tehetők. A közleményben leszögezik, hogy ezek az első megállapítások, a vizsgálatot folytatják, hogy a balesethez vezető összes tényt és körülményt sikerüljön feltárni.

Az ügyészség folytatja a vizsgálatot, amelynek során kihallgatja az üggyel összefüggésbe hozható összes személyt, áll a közleményben, mint ahogyan az is, hogy az ügyészség egyetért a védelmi minisztériummal, hogy a baleset körülményeit feltáró jelentéseknek nyilvánosnak kell lenniük. Ezzel összhangban Bratislav Gašić védelmi miniszter pénteken délután bejelentette, hogy a nap végéig a minisztérium honlapján elérhetővé válik mindkét katonai jelentés.

A Blic napilap nem hivatalos értesülései szerint Predrag Bandić tábornok, a 204. légi rendészet parancsnoka is felelőssé tehető a balesetért, mivel mulasztást követett el a bevetés tervezésekor. A Blic szerint a Nikola Tesla repülőtér irányítótornyában szolgálatban lévő személyzet felelősségét is kivizsgálja az ügyészség.

A Večernje Novisti belgrádi napilap a héten már betekintést nyert a két katonai bizottság által korábban elkészített jelentésekbe, és nyilvánosságra hozták a lezuhant helikopter pilótájának, Omer Mehićnek az utolsó szavait.

– Emberek, látja valaki a leszállópályát? Emelkednünk kell! – állítólag ezek voltak Mehić utolsó szavai, mielőtt lezuhant a gép. A Szerbiai Hadsereg helikoptere, amely egy raškai, ötnapos beteg csecsemőt szállított Belgrádba, március 13-án zuhant le a belgrádi Nikola Tesla repülőtér közelében. A zuhanást senki nem élte túl, heten – a Szerbiai Hadsereg kötelékében szolgáló négy személy, két Novi Pazar-i orvos és a kisbaba – életüket veszítették.

A Novosti értesülései szerint a pilóta folyamatosan kapcsolatban állt az irányítótoronnyal, és az ott szolgálatban lévő személyzettel folytatott beszélgetésből azt a következtetést lehet levonni, hogy a sűrű köd miatt nem látta a leszállópályát.

Lemondást követel

Dragan Šutanovac, a Demokrata Párt köztársasági parlamenti képviselője, volt védelmi miniszter felháborítónak találja a legújabb fejleményt az ügyben. – Várható volt, hogy az ügyészség a legénységet nevezi meg első számú felelősként. Ez elképesztő és felháborító. Valakinek le kell mondania – írta Šutanovac Twitter bejegyzésében.

A Novostinak pénteken nyilatkozó szakértők megállapították, hogy a balesetet a kedvezőtlen meteorológiai körülmények és a hatalmas segítségnyújtási vágy kombinációja okozta. Zlatomir Grujić nyugalmazott pilóta elmondása szerint a köd a helikopterek legnagyobb ellensége.

– A baleset éjszakáján igencsak összetett időjárási körülmények uralkodtak. Éjszaka volt, a felhők rendkívül alacsonyan voltak, a helikopter legénységének pedig egy sürgősségi feladatot kellett ellátnia. Mindennek ellenére vitán felül áll, hogy Mehić mindent megtett a feladata elvégzésének érdekében. Feltehetőleg ezért is kísérelt meg a köd és a rossz látási viszonyok ellenére többször is földre ereszkedni a géppel – magyarázta Grujić.

A balesetet követően megalakult két katonai vizsgálóbizottság korábban megállapította, hogy a helikopter műszaki szempontból rendben volt és készen állt a bevetésre. A vizsgálóbizottságok azt a kezdeti értesülést is megcáfolták, hogy a helikopterbe nem töltöttek elegendő üzemanyagot. A zuhanás pillanatában állítólag 650 liter üzemanyag volt a gép tartályában. Ez még nagyjából 15 óra repülésre lett volna elegendő. A Novostinak nyilatkozó szakértők elmondása szerint a pilóták bármikor úgy dönthetnek, hogy megváltoztatják eredeti érkezési célpontjukat, és máshol ereszkednek le a géppel. Azt is elmondták, hogy sürgős esetekben a katonai bevetésekre nemcsak a vezérkari főnök, hanem valamelyik alacsonyabb rangú parancsnok is utasítást adhat, később azonban értesíteniük kell a hadsereg első emberét.