2024. április 26., péntek

Máris csökken a víz nyomása Óbecsén

A nyári vízhiányt egy új kút fúrásával előzi meg az idén a Vodokanal Közvállalat

Messze még a locsolási szezon, de máris gondok vannak az óbecsei vízellátással: a víznyomás csökkenését egyelőre csak a társasházak emeleti lakói észlelhetik, de hamarosan számítani lehet az évek óta bekövetkező nyári vízhiányra is. Arról, milyen intézkedéseket tesz a Vodokanal Közvállalat a gondok enyhítésére, Zoran Grbić igazgatót kérdeztük.

Évente egy-két kutat kellene fúrni a folyamatos vízellátás biztosításához Óbecsén (Fotó: Fehér Rózsa)

Évente egy-két kutat kellene fúrni a folyamatos vízellátás biztosításához Óbecsén (Fotó: Fehér Rózsa)

– Tavaly négy kutat tudtunk revitalizálni Óbecsén, amivel pár évvel meghosszabbítottuk az élettartamukat, és szerény mértékben megnöveltük a kapacitásukat is. Az idei évben ugyancsak négy kutat szeretnénk revitalizálni, ebből egyet Bácsföldváron, egyet Mileševón és kettőt Óbecsén, ahol jelenleg 80 l/mp-re csökkent a kapacitásunk, holott 90 felett kellene lennie. A tartományi mezőgazdasági, vízgazdálkodási és erdészeti titkárságnál szeretnénk pályázni egy hosszú távú megoldásra, de nekünk most sürgős intézkedésre van szükségünk Óbecsén. Az idei tervben négymillió dinárunk van egy kút kifúrására és kétmillió dinárunk négy kút revitalizációjára – ezek sürgős feladatok, mert csak így tudjuk átvészelni az idei nyarat – mondta el az igazgató.

A községben a legnagyobb gond mégis Péterrévén van, ahol régi, sárga vizes, kis kapacitású kutak üzemelnek, ezek vize vegyi összetételüket tekintve a technikai víznek felelnek meg, de a vizet sem klórozni, sem szűrni nem lehet. Az Újvidéki Közegészségügyi Intézet nem tiltja, de nem is ajánlja fogyasztásra ezt a vizet, amit a lakosság főleg öntözésre, állatok itatására használ. Péterrévén 2007-ben kifúrtak ugyan két fehér vizes kutat, de nem lehet használni őket, mert egyrészt állami parcellán találhatóak, ami jogilag egyelőre megoldatlan helyzet, másrészt nagy beruházást igényel a szükséges vezetékek, csatlakozások és felszerelések kiépítése, valamint a víz gyári tisztítása – ezt saját erőből nem tudja megoldani a Vodokanal. Most jelent meg a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság pályázata, ezen egy, a péterrévei vízellátásra vonatkozó projektummal pályázik a cég, amelynek az első fázisa mintegy 50 millió dinárba kerülne, erre szeretnének pénzt kapni az igazgatóságtól. Bár ez csak a projektum első fázisa, de a két fehér vizes kút beüzemelésével Grbić szerint lenne iható, klórozott fehér vize a falunak.

Tavaly 60 millió dinárra rúgott a lakossági tartozás, és a Vodokanal a 10 ezer dinárt meghaladó adósságokat behajtók révén fizetteti meg. Az igazgató szerint az adósság per útján való behajtása és a vezetékről való lekapcsolás előtt értesítik a fogyasztókat, ők mégsem tesznek eleget kötelességeiknek.

– Péterrévén különösen sokan tagadják meg a vízdíj befizetését azért, mert nem iható a vizük, de ott fele annyiba is kerül, mint Óbecsén. Gond az is, hogy sok háztartásban nincs vízóra, így átalánydíjat fizetnek, ami szintén rossz megoldás. Saját költségünkön elkezdtük a vízórák beépítését a faluban, és lehetőséget adunk a régi tartozások átütemezésére is 12, illetve 24 hónapos lefizetéssel. A faluban született egy petíció is, amelyben azt kérik: írjuk le az egy évnél régebbi tartozásokat. Amennyiben az alapító támogatja ezt, ez is megtörténhet. Bár nincs rá pénz a költségvetésünkben, a falu vízelvezető csatornáit is megtisztítjuk, mert nagy esőzésekkor sok helyütt elönti a víz a péterréveieket – mondta el Grbić.

A közvállalat nemrégiben egy olyan új járművet vásárolt, amely vákuumos és nyomás alatt lévő pumpával is rendelkezik, így alkalmas a vízelvezető csatornák, valamint pöcegödrök tisztítására is. A jármű két tartállyal rendelkezik, ezért egyszerre képes nyomás alatt tisztítani és iszapot szippantani. Az egyedülálló szolgáltatás iránt máris nagy az érdeklődés. Egy ciszterna 220 dinárba fog kerülni, és az igazgató reményei szerint április 20-a körül már el is kezdhetik a szolgáltatást.