2024. április 19., péntek

A cél a gazdasági kapcsolatok erősítése

A régi horgosi határátkelő megnyitása mégis csak a nyárra esedékes – Pintér Attila nagykövet látogatása Magyarkanizsán
Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete és dr. Bimbó Mihály polgármester a sajtótájékoztatón

Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete és dr. Bimbó Mihály polgármester a sajtótájékoztatón

Októberi kinevezése óta első ízben tett látogatást Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete Magyarkanizsa községben szerdán. A látogatás során a nagykövet elmondta, hogy a jövőben a gazdasági kapcsolatok erősítését tartja az egyik legfontosabb feladatának.

– Tájékoztattam a polgármester urat azokról az elképzeléseimről, amelyeket a mandátumom időtartama alatt szeretnék elvégezni. Nagykövetként mindenekelőtt a kereskedelmi-gazdasági kapcsolatok előmozdítására szeretnék komoly hangsúlyt fektetni. Nagyon rövid időn belül Szerbiában nagy változások várhatók, ami a magyar gazdasági jelenlétet illeti. Jelenleg egy gazdasági diplomata dolgozik az országban, néhány hét múlva a számuk három lesz. A másik nagyon komoly változás, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház rövid időn belül képviseletet nyit Belgrádban és két új irodát Újvidéken, illetve Szabadkán. Emellett szeretném tájékoztatni önöket, hogy az Exim Bank 45 millió eurós hitelkeretet nyitott meg, hogy a gazdasági kapcsolatot erősítse, s néhány hét múlva ők is képviselőirodát nyitnak Belgrádban. Azt gondolom, ezek a tények jelzik, hogy a magyar kormány elkötelezett abban a tekintetben, hogy minél szorosabbra fogja a gazdasági kapcsolatokat Szerbiával és benne Vajdasággal. Ami az egyszerűsített honosítási eljárást illeti, úgy érezzük kollégáimmal, hogy az érdeklődés nem csökken a magyar állampolgárság iránt, ez a folyamat tovább zajlik, kollégáim mind Belgrádban, mind Szabadkán számos kihelyezett konzuli fogadónapot tartanak a jövőben is, ahol készek rendelkezésére állni a folyamat iránt érdeklődőknek.

A nagykövetet látogatása során az önkormányzat képviselői Bimbó Mihály polgármesterrel az élen kísérték körbe a város jelentősebb intézményeiben: a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézményben, valamint a Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ épületében. Végül a nagykövet az Art Garni Hotel nappalijában válaszolt az újságírók kérdéseire, többek között arra, hogy mi a helyzet a Horgos–Röszke határátkelő újbóli megnyitásával kapcsolatban.

– Ami a régi határátkelőhely forgalomba helyezését illeti, az elképzelés az, hogy a nyári turistaszezon előtt megkezdhesse a működését. Ennek a konkrét időpontját nem tudom megmondani, tavaly még azt gondoltuk, erre áprilisban sor kerülhet, de a munkálatok elhúzódtak, tehát ezt az elképzelést fel kellett adni. Nagyon remélem, hogy júliusra már arról tudjuk tájékoztatni a polgárokat, hogy a régi határátkelőhely ismét járható – mondta Pintér Attila.

A Belgrád–Budapest-vasútvonal újjáépítésével kapcsolatban azt felelte, hogy a tervek szerint még az idén megkezdődnének a rekonstrukciós munkálatok, és 2017 vége előtt be is fejeződnének.

A polgármester beszédében a találkozó fontosságát emelte ki, tekintettel arra, hogy határ menti község lévén igyekeznek a gazdasági és kulturális lehetőségekkel élni, amelyek a két ország együttműködésének köszönhetően létrejönnek.

– Megpróbáltuk prezentálni a lehetőségeinket gazdasági, oktatási és kulturális téren a nagykövet úrnak. Ez a látogatás nekünk mint közösségnek nagyon sokat jelent. Reményt ad arra, hogy a sikeres együttműködés a belgrádi magyar nagykövetséggel és a szabadkai főkonzulátussal továbbra is folytatódni fog – mondta a polgármester.