2024. április 25., csütörtök

Alapítvány jött létre Puskás Ferenc emlékének ápolására

Puskás Ferenc emlékének ápolására megalakult a Nemzetközi Puskás Alapítvány, amely két, a legendás labdarúgó pályafutásához is kötődő magyar egyéniségről elnevezett díjat is átad majd évenként.

A szerdán, Puskás Ferenc születésének 88. évfordulóján létrehozott alapítvány tájékoztatása szerint a jótékonysági és közhasznú szervezet globális célja az Aranycsapat kapitánya emlékének ápolása, az erre irányuló kezdeményezések felkarolása, támogatása és elindítása. Mindezek mellett a Puskás életét bemutató játékfilm előkészületeinek koordinálását is intézi majd az alapítvány.
A most létrehozott két elismerés közül a Szepesi György-díjat egy sportújságíró, az Östreicher Emil-díjat pedig egy már elhunyt futballista családtagja kaphatja majd meg, az 1-1 millió forint pénzjutalommal együtt. A díjakat minden év augusztus 20-án adják át, először idén, annak emlékére, hogy hetven évvel ezelőtt ezen a napon szerezte első válogatott gólját Puskás Ferenc az osztrákok elleni találkozón, melyen Szepesi György először közvetíthetett válogatott meccset. A találkozón a 18 éves Puskás szerezte az első magyar gólt a 12. percben, így ez volt Szepesi első válogatott gólja is.

"Nem érhet nagyobb megtiszteltetés és öröm, mint hogy egy olyan díjat neveznek el rólam, amelyet a magyar labdarúgással foglalkozó újságírók kapnak, s amelyet éppen a legnagyobb játékosról, jó barátomról, Puskás Öcsiről elnevezett alapítvány adományoz" - mondta a legendás riporter, aki MLSZ-elnökként 1981-ben kulcsszerepet játszott abban, hogy Puskás Ferenc 25 évnyi távollét után hazalátogatott Magyarországra. - Östreicher Emil pedig köztudottan a legjobb barátaim egyike volt, Öcsi is sokat köszönhetett neki, boldog vagyok, hogy az ő emlékét is megőrzi az alapítvány."

A szervezet alapítójaként Puskás Ferencné tizenegy tagú kuratóriumot nevezett ki a férje emlékének ápolása mellett elkötelezett és hozzá személyesen is kötődő személyekből, valamint hat külső tagot, akik később a testület teljes jogú tagjává válhatnak.

A kuratórium tagjai:
Robert Belteky (Ausztrália)
dr. Joe Csabai (Kanada)
Thomas Csonka (Svájc)
Jakab János
Ruska Viktória
Schmitt Pál
Nikosz Szakulisz (Görögország)
dr. Szinger András
dr. Szepesi György
Szöllősi György (elnök)
José Tóth Zele (Spanyolország)

Külső tagok:
Kristóf Lajos
Varga Sándor
Magyar Zoltán
Barna Sándor
Matthew Watson-Broughton (Egyesült Királyság)
Horváth Árpád

Az alapítvány titkára: Mravik Gusztáv; felügyelőbizottság: Ignáth Szilvia (elnök), Bálványosi Ildikó, Urbán Gábor.