2024. április 25., csütörtök
Iráni atomprogram

Végre (fél)siker!

A tárgyaló felek megegyeztek a jövendő megállapodás alapvető pontjairól

A lausanne-i egyeztetéseken a felek „döntő lépést” tettek afelé, hogy június 30-áig folytassák a tárgyalásokat az iráni atomprogram korlátozásáról – közölte csütörtök esti közös közleményében a svájci városban Federica Mogherini, az EU külpolitikai főképviselője és Dzsvad Zarif iráni külügyminiszter. E közlemény lajstromba veszi a már elért eredményeket, és rögzíti, hogy a feleknek mit kell még tenniük, hogy június végére mindenre kiterjedő megállapodás szülessen.

Az iráni külügyminiszter szerint „sikerült megoldást találni a vitás kérdésekre, így a perzsa állam kész azonnal megkezdeni a nagyhatalmakkal kötendő átfogó megállapodás körvonalazását.” John Kerry amerikai külügyminiszter Twitter-oldalán azt írta: „Nagy nap a mai; a hatok és Irán tisztázta a legfontosabb vitás kérdéseket. Hozzá lehet látni a végleges megállapodás megszövegezéséhez.” Hasszán Rohani iráni elnök tweetje szerint: „a legfontosabb kérdésekben sikerült közös nevezőre jutni, a végső megállapodás megszövegezése azonnal elkezdődhet.” Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter így fogalmazott: „Egyezség született, amely a végső megállapodás keretét biztosítja.”

A hatok és Irán megállapodott abban, hogy egyharmadára csökkenti Irán urándúsító kapacitását, és ezt minkét ország tíz éven át ellenőrizni fogja. A megállapodás része az is, hogy a már meglévő dúsított uránkészlet 95 százalékát felhígítják, vagy külföldre szállítják. Iránnak jelenleg 19 ezer dúsító centrifugája van, ebből 6 ezer maradhat működésben. Az atomprogram más részeire 25 éven át különböző korlátozások lesznek érvényben.

Irán és a hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) több mint egy éve folytatnak tárgyalásokat egy olyan átfogó megállapodásról, amely véget vetne az iráni atomprogramot övező kételyeknek. A feleknek június 30-ára kellene megállapodásra jutniuk egy végleges, hosszú távra szóló egyezségről. A Nyugat ebben az esetben enyhítene az Iránt sújtó nemzetközi szankciókon.