2024. március 29., péntek

Apadnak a folyók, de érvényben marad a készültség

Az összes mérőállomáson apad a Nagy-Morava, Varvarinnál egy nap alatt 77 centiméternyit csökkent a folyó vízállása, ettől függetlenül továbbra is óvatosnak kell lennünk és ezért még néhány napig készültségben maradunk, nyilatkozta csütörtökön Goran Kušić, a Morava körzeti válságstáb parancsnoka. Hozzátette, hogy a beszámolók szerint rendeződni látszik a helyzet, azonban a Morava alsó szakaszán enyhe áradás tapasztalható, a vízszint Požarevacnál elérte a 220 centimétert, Jagodinánál pedig az 577 centimétert. Szavai szerint Paraćin-Raševica között a Nagy-Morava kiöntése miatt negyedik napja nehézkes a közlekedés, de reményeik szerint egy napon belül rendeződik itt is a helyzet.

– A szerdai eső után a kisebb patakok és folyók kissé megduzzadtak, de ez még igen messze van egy komolyabb áradástól – mondta Kušić.

A parancsnok beszámolója szerint körzetében az áram, a víz, a földgáz és a kommunikációs ellátás zavartalan és az összes iskolában rendesen folyik a tanítás.

A Déli-Morava és a vízgyűjtő területéhez tartozó összes vízfolyás apad, a területen nem kell tartani többé kiöntéstől, azonban a rendkívüli árvízvédelmi készültség továbbra is érvényben marad, ugyanis a helyzet lehetőséget biztosít az árvízvédelmi töltések sürgősségi rendbetételére, nyilatkozta Dragoljub Miljojković, a Morava Vízgazdálkodási Központ igazgatója. Beszámolója szerint a Déli-Morava töltéseit Leskovac községben és Aleksinac községben szükséges mielőbb megjavítani.

– Emberfeletti erőfeszítésekkel igyekszünk rendbe tenni az árvízvédelmi töltéseket, de még nem tudnám megmondani, mikorra végzünk a munkálatokkal. Rengeteg a tennivaló, sőt ideiglenes utakat is kell létesítenünk, hogy hozzáférhessünk a javítandó pontokhoz – számolt be Miljojković.

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet (RHZM) adatai szerint a Déli-Morava Aleksinacnál 247 centiméter, ez pedig 60 centiméterrel kevesebbet jelent a rendes árvízvédelmi készültség kihirdetésétől. A folyó vízállása két nap alatt másfél métert apadt. Az RHZM előrejelzése szerint a hétvégén főként Dél-Szerbiában csapadékos időre kell számtani, akár 40 milliméter eső is eshet, nagyobb árvizektől viszont nem kell tartani.