2024. április 24., szerda

Egyre több bánáti gazda vásárol új traktort

Újvidéken aláírták a szerződéseket az új traktorok vásárlására meghirdetett hitelvonal sikeres nyerteseivel

A Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap az idén is meghirdette kedvezményes hitelezési pályázatait a földművesek számára. A traktorokra vonatkozó hitelek folyósításáról a gazdák tegnap írták alá a szerződést a Tartományi Képviselőházban.

Szabó József igazgató és Stojan Marinković igazgatóhelyettes a legfiatalabb új traktortulajdonossal (Fotó: Dávid Csilla)

Szabó József igazgató és Stojan Marinković igazgatóhelyettes a legfiatalabb új traktortulajdonossal (Fotó: Dávid Csilla)

Szabó József, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatója elmondta, hogy a tavaszi pályázaton több mint 500 jelentkező vett részt, közülük több mint 400-an sikeresen pályáztak. A részletek később számolnak be az alap honlapján.
– Ma írtuk alá a szerződést azokkal a gazdákkal, akik traktorokvásárlási hitelvonalon indultak, és azzal dicsekedhetünk, hogy 91 jelentkezőből 83-an sikkerrel jártak. A kiosztandó keretösszeg 150 millió dinár volt – részletezte Szabó József. – Ez a hitelezési vonal jelenleg nemcsak Szerbiában, hanem az egész Európában is nagyra becsült, mert évi 2 százalékos kamat mellett 5 és fél évre kapnak hitelt a gazdák. A hat hónapig terjedő türelmi időszak után a részletek félévente kerülnek törlesztésre. Pályázatonként legfeljebb 20 ezer eurót osztunk ki, és a pályázónak 20 százalékos önrésszel kell rendelkeznie. Tekintettel arra, hogy nagyon sok fiatal gazdának a nevén nincs bejegyzett földterület, így a traktor tölti be a jelzálog szerepét. Csak a traktorokra nyújtott hitelek esetén járunk el így, egyébként kizárólag a földterület a jelzálog – magyarázta Szabó.
A sikeres pályázók között nagyon sokan, 49-en voltak Bácskából, 17-en Bánátból és 17-en Szerémségből. Az utóbbi időszakban megfigyelhető, hogy egyre több bánáti gazda vesz rész a pályázatokon.
– Nagy örömömre szolgál, hogy a nehéz körülmények között dolgozó gazdák is sikerrel jártak. Ezt példázza, hogy tavaly és az idén is hét-hét mezőgép jutott Csóka községbe. Érdemes megjegyezni, hogy a magyar pályázók száma is emelkedik. Amikor átvettem a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap vezetését, a sikeresen pályázó magyar gazdák aránya 4 százalékot tett ki, jelenleg azonban meghaladta a 25 százalékot – mutatott rá az alap igazgatója.

A gombosi Rumi Katalin elmondta, hogy a tartomány támogatása nagyon jól jön számukra, hiszen egy nagyon öreg traktoruk van, amely már 49 éves és mindig javításra szorul. Rumi szerint náluk a földek nehezen megművelhetők, ezért is sokat jelent a segítség. Húsz holdon nagyrész búzát és szóját termesztenek.

– Ilyen kedvező feltételek mellett semmilyen bankban nem lehet hitelt kapni. A technológia halad, fejlődni kell, ezért sokat jelent ez a segítség. Többek között növény- és gyümölcstermesztéssel foglalkozom. Az új traktort a gyümölcsösben permetezésre, szállításra és egyéb munkákra használom majd – nyilatkozta az óbecsei Sztamorján Zsolt.