2024. április 19., péntek

Érvényben az új terméknyilatkozatok

Április 1-jétől minden összetevőt fel kell tüntetni a csomagoláson

Biztosabban vásárolhatnak a fogyasztók Szerbiában, hiszen április 1-jén életbe lépett az az új uniós előírás, amelynek értelmében a gyártóknak az EU-s szabványoknak megfelelő terméknyilatkozattal kell ellátniuk minden itteni terméket.

Dr. Danica Zarić, az IHIS Nutricionizam nevű élelmezési szakintézmény igazgatójának elmondása szerint ez azt jelenti, hogy a csomagoláson fel kell tüntetni minden olyan összetevőt, amit a gyártóknak sikerült eddig ügyesen eltitkolniuk, illetve egyszerűen kihagyniuk a felsorolásból.

– Minden olyan termékkomponensnek, amely esetleg allergiás reakciókat vagy egyéb megbetegedéseket váltana ki, külön, kiemelt betűtípussal kell szerepelnie a csomagoláson, ugyanakkor, az idevágó szabálykönyv előirányozza, hogy a koffeint és egyéb stimulánsokat tartalmazó árucikkeken is legyenek jól kivehető figyelmeztetések – nyilatkozta nemrég az igazgató.

Eznkívül kötelesek feltüntetni a termék állagát, a gyártási helyet és a termék hivatalos megnevezését. A hústermékeken szerepelnie kell a behozatali ország nevének is. Ez utóbbi az egyre növekvő illegális húsbehozatal miatt is fontos lépés.

Vera Vida, a Fogyasztóvédelmi Központ elnöke szerint azonban ha az illetékes állami ellenőrzőszervek továbbra is úgy végzik a munkájukat, mint eddig, az új szabálykönyv előírásai fabatkát sem fognak érni.

A szakértők arra is rámutatnak, hogy a szóban forgó szabálykönyv egy komoly problémát mégsem oldott meg, mégpedig a termékeken található egészségügyi kijelentések jelenségét (a termék elősegíti az anyagcserét, gyorsítja a haj növekedését stb.). A 24 óra napilap szerkesztősége ennek kapcsán olyan információkat kapott, hogy az egészségügyi minisztérium már meghozott egy dokumentumote probléma orvoslására, viszont – az eddigi információk értelmében – pénz- és szakemberhiány miatt nem sikerült hatályba léptetni.

Egyébként december 13-án lépett életbe az az EU-s előírás, amelynek értelmében a szerbiai exportcikkeket új terméknyilatkozatokkal kell ellátni.