2024. április 25., csütörtök

Több mint húszezer facsemetét ültetnek el

Saját kasszából 1400 csertölgyet ültettek el tavaly év végén a rudina-jatovi határban, és a szélvédett övezetek kialakításának projektuma szerint a napokban 22 ezer újabb facsemete kerül a törökbecsei határba. Az önkormányzat a Tartományi Mezőgazdasági, Vízgazdálkodási és Erdészeti Titkárságról kapott pénzt 17 hektár állami földterület – két törökbecsei és egy kumáni kataszteri parcella – beültetésére fordít, amit a törökbecsei Komunalac Közvállalat végez el.

Miloš Zvekić igazgató tájékoztatása szerint az év végéig még sok munka vár a dolgozókra.

– Egyelőre kétezer nyárfát és húszezer kocsányos tölgyet vettünk, most a nyárfákat ültetjük Ljutovón. A kocsányos tölgyek az aracsi és a kumáni határban kerülnek a földbe. Ezzel még nem lesz vége a fásításnak, az erdősítést követően a szélvédett övezetek kialakítása lesz soron – jelentette ki az igazgató. Sofija Blažin táj- és kertépítő mérnök szerint a ljutovói nyárfaerdő tíz év múlva már kellemes hely lesz sétára, kirándulásra.

A faültetésben a Komunalac alkalmazottai mellett a vadászegyesület és a mezőőrszolgálat tagjai is részt vesznek, a napokban megkezdik a húszezer kocsányos tölgy ültetését is. Jövőre a Törökbecse–Beodra–Bocsár, valamint a Töröbecse–Kumán közti utak mentén kerül sor fásításra.