2024. április 25., csütörtök

Mától drágább a cigaretta Szerbiában

Dobozonként 10 dinárral kell többet fizetni

Dobozonként 10 dinárral lettek drágábban a dohánytermékek Szerbiában, ami 3,45-6,45 százalékos áremelést jelent.

A Philip Morris cigarettái drágábbak lettek, míg a JTI és a BAT még nem tették közzé árjegyzéküket. Ennek ellenére a gyárak azt mondják, az új árakkal is a nyereségesség határán gazdálkodnak.

„Öt hónapon át csökkentek az áraink, gyakran a kifizetődőség határa alá is. A dohányiparnak komoly károkat okozott a válság, de az illegális kereskedelem is. A hivatalos becslések szerint Szerbiában kilenc százalékkal csökkent a dohány iránti kereslet. Nem hivatalosan, ez nagyobb. Ezért a dohányiparban sokan munka nélkül is maradtak” nyilatkozta a Blicnek egyik szerbiai dohánygyár illetékese.

Az állam az elkövetkező években mindig több bevételt kíván megvalósítani minden eladott doboz cigaretta után. Ennek értelmében évente 5 százalékkal növekszik az ún. minimális jövedéki adó, de ez csak az egyik a két adóteher közül, amelyeket az EU-s jövedéki adókkal való összehangolás terén emelni kell.

Ezzel együtt, a jövedéki adó félévente a szerbiai kiskereskedelmi árak növekedésének függvényében is növekszik. Így, az elmúlt fél évben a gyárak költségei dobozonként 5 dinárral emelkedtek, ennek ellenére azok az árcsökkentés mellett döntöttek, 10-20 dinárral, most pedig az árak visszatérnek a korábbi szintre.