2024. április 25., csütörtök

Ötezer euró munkahelyenként

Elindult az állam munkahelyteremtő támogatási programja

A napokban jelent meg a hír, hogy az állam egy év kényszerszünet után ismét támogatná azokat a vállalkozókat, akik beruháznának Szerbiában, és ennek fejében egy-egy munkahely után akár 7000 eurós szubvenciót is jóváhagyna. Azóta alig telt el néhány nap, már tegnap megkötötték az első szerződést a szerb kormány és az amerikai NCR Corporation cég képviselői.

A szerb kormány részéről négymillió euró állami támogatás folyósításáról, az amerikai NCR Corporation részéről pedig 800 személy munkahelyi alkalmazásáról írtak alá szerződést Belgrádban. A megállapodás értelmében a vállaltakat mindkét félnek 2017-ig kell teljesítenie.

A szerb kormány nevében Željko Sertić gazdasági miniszter írta alá a szubvencióról szóló támogatást. Mint kifejtette, a cég számára részletekben teszik elérhetővé a támogatási összeget, valamint az NCR folyamatosan ellenőrzi majd a kormányt, hogy végrehajtja-e azokat a lépéseket, amelyeket a szubvencionálási megállapodás magában foglal.

– A tervezettek értelmében egy 1400 alkalmazottal rendelkező nemzetközi cég fog az országban működni, amely a fővárost gyakorlatilag az NCR család egyik ügyintézési gócpontjává tenné. Továbbá az állam idevágó kiadásai hosszú távon meg fognak térülni, hiszen növekszik az alkalmazottak száma, sőt, a cég kötelezettségei – például az adó – is a költségvetés irányába – magyarázta a tárcavezető, aki elmondta, hogy nem sokkal miniszteri tisztségre kerülése után döntöttek úgy, hogy ismét elindítják az egykori kormányalelnök, Mlađan Dinkić által létrehozott támogatási programot.

– A kormány szigorúan ellenőrizni fogja a cégek tevékenységét, és ha bebizonyosodik, hogy az adott vállalat nem a szerződésben foglaltakkal egyetemben járt el, azonnal azokat a garanciákat fogjuk számon kérni a cégtől, amelyeket a megállapodásban szavatolt – válaszolt arra a kérdésre a tárcavezető, amely a múltbéli eseményeket elevenítette fel, amikor egyes cégek (pl. Gorenje) felvették a munkások után járó tízezres pénzösszegeket, majd felmondást adtak az alkalmazottaknak.

Rick Marquard, az NCR szerbiai képviseletének vezetője úgy értékelte, hogy ezzel a lépéssel az amerikai cég és a szerb állam egyaránt jól fog járni.

Hasonlóan vélekedett Michael Kirby, Amerika szerbiai nagykövete is.

– Még a kopaoniki gazdasági fórumon megjegyeztem, itt az ideje, hogy Szerbia határain belül marasztalja munkaerejét, az effajta megállapodások pedig kiválóak erre. A szóban forgó cég jól képzett, kreatív fiatalokat keres, az ilyen alkalmazottak pedig nem csak egy cég számára jelenthetnek biztos jövőt, hanem egy országnak is – fejezte be a nagykövet.

A szóban forgó cég egyébként amerikai székhelyű számítógép-hardverek, -szoftverek és egyéb elektronikai eszközök gyártásával foglalkozik, és még 2012-ben nyitotta meg belgrádi központját. Jelenleg 621 alkalmazottja van.

Megjegyzendő, hogy az új rendelet értelmében állami támogatást azok a cégek kapnak majd, amelyek olyan gyártásfolyamatokba vagy szolgáltatásnyújtásokba ruházzák be tőkéjüket, amelyek nemzetközi kereskedelem vagy stratégiai jelentőségű projektumok tárgyát képezhetik.