2024. április 25., csütörtök

Alagút a ház alatt?

A föld nyelte el a kamrát és a műhelyt Bácskossuthfalván egy családi háznál

Feltehetően egy régi alagút miatt, minden előjel nélkül beomlott Szűcs Sándorék háza alatt a föld Bácskossuthfalván a Mesterköz 41. szám alatt, és pillanatok alatt több méter átmérőjű lyuk keletkezett, magába temetve a kamrát és az idős kőműves műhelyét is. Az omlás miatt ledőlt a tűzvég, a falak megroggyantak, az épület tetőszerkezete sem stabil. Az idős pár bízik abban, hogy a hátsó udvarban történt omlás miatt az 1938-ban épült sarki ház első részében nem történik további kár, nem válik az otthonuk lakhatatlanná, bár több jel is arra mutat, hogy a tetőt le kell cserélni, és átfogó kőművesmunkával lehet csak megmenteni a repedező, megdőlt épületet.

A 65 éves Szűcs Sándor és élettársa, Ágnes ottjártunkkor, a hátsó udvarban található mélyedés mellett elmondták, hogy egy használaton kívüli pince is volt az épület alatt, de a jelek szerint nem az omlott be, és nem az okozott hatalmas kárt az épületen. Elmesélték, a házat részletfizetésre vették, és még több mint ezer euróval tartoznak, de a törlesztés nagyon nehéz lesz, mert egyiküknek sincs nyugdíja, alkalmi munkákból élnek.

Az idős pár az elmúlt napokban a szomszédok segítségével próbálta menteni a menthetőt a romok alól, de, mint a több méteres lyuk szélén mi is meggyőződhettünk róla, egy piros fűnyírógépet még nem sikerült felhozni a mélyedésből. Szűcs Sándor kőművesmunkával foglalkozik, hangsúlyozta, hogy a szükséges munkák nagy részét ő maga el tudná végezni. Építőanyagra azonban nem telik, ezért szívesen fogadják a segítő szándékú emberek felajánlásait a 061-28-03-862-es mobilszámra.

Megtudtuk, a helyi közösség emberei tegnap munkagéppel érkeztek a helyszínre.

– Markolóval fogjuk a romokat eltakarítani, a pincét földdel feltölteni, és lehetőségünk szerint épületanyaggal is segítjük az idős párt – nyilatkozta Seffer Attila, a bácskossuthfalvi helyi közösség elnöke.

Papp Lászlótól, a bácskossuthfalvi Helytörténeti Egyesület tagjától a település alatt húzódó alagútrendszer esetleges létezése felől érdeklődtünk.

 – Amikor ilyen és hasonló süllyedés történik a faluban, kimegyünk a helyszínre, s meggyőződünk róla, hogy pince, kút lehetett az omlás oka, vagy esetleg alagút. Tavaly is voltam néhány helyen, s mondhatom, hogy 3-4 olyan esetről tudunk, ahol az omlás bizonyítottan alagút miatt történhetett. Sajnos, ez a területe a helytörténetnek nincs föltárva, egyelőre csak az adatokat gyűjtjük. Tudomásom szerint most is a pince melletti alagút szakadt be a ház alatt. Alagútrendszer húzódhat a település alatt, de a teljes feltárás még várat magára. Évtizedekkel ezelőtt egy tanulmány már készült e tárgyban, de sajnos nyoma veszett – mondta a helytörténész.