2024. április 24., szerda
Bolíviai helyhatósági választások

Morales két bástyáját is elvesztette

Két bástyáját is elvesztette a bolíviai helyhatósági választásokon Evo Morales elnök szocialista pártja (MAS). A vasárnapi voksolás után közzétett felmérés szerint az ellenzék nyert a MAS eddigi fellegváraként számon tartott El Altóban és La Paz régióban is. A kilenc közigazgatási terület közül négyet a kormánypárt, hármat az ellenzék nyert, kettőben második fordulót tartanak.

A kormányzati székhelyhez, La Pazhoz közeli El Altóban a milliomos Samuel Doria Medina jobbközép irányultságú pártjának jelöltjét, az aymara indián származású Soledad Chapetont választották polgármesterré a szavazatok 55 százalékával. A szocialisták jelöltje, Edgar Patana 28 százalékot ért el. La Paz közigazgatási területet a jövőben Félix Patzi vezetheti. A volt oktatási miniszter, a szocialisták korábbi tagja 52 százalékot szerzett a kormányzópárt jelöltjének 29 százalékával szemben. Hivatalos eredmények pár nap múlva várhatók.

Annak ellenére, hogy fontos bástyákat veszít el, a tavaly újraválasztott Evo Morales biztos többséget tudhat magáénak a kormányzáshoz: a törvényhozásban kétharmados többsége van pártjának.