2024. április 25., csütörtök

Péntekig részletek a helikopter-balesetről

Legkésőbb péntekig kiderülnek a március 13-i helikopter-baleset részletei, közölték kedden a belgrádi Felső Ügyészségen. A rövid közleményben megerősítették, hogy az ügyészség átvette a katonai vizsgálóbizottság jelentését, amely a kísérő dokumentumokkal egyetemben 500 oldalt tesz ki. A jelentés áttanulmányozását követően tájékoztatják a közvéleményt a részletekről.

A vizsgálóbizottság a védelmi minisztérium és a Szerbiai Hadsereg képviselőiből, illetve katonai szakértőkből állt fel. A szerb kormányfő hétfőn annyit mondott, hogy olvasta a jelentést, de az nem tartalmaz semmiféle szenzációs megállapítást. A jelentésből állítólag kiderül, hogy a helikopter tekintetében bizonyos műszaki hiányosságok álltak fenn, ugyanakkor Aleksandar Vučić kormányfő szerint nem elsősorban ezek vezettek a zuhanáshoz.

A Szerbiai Hadsereg helikoptere, amely egy raškai, ötnapos beteg csecsemőt szállított Belgrádba, március 13-án zuhant le a belgrádi Nikola Tesla repülőtér közelében. A zuhanást senki nem élte túl, heten – a Szerbiai Hadsereg kötelékében szolgáló négy személy, két Novi Pazar-i orvos és a kisbaba – életüket veszítették.