2024. április 25., csütörtök

Beiskolázási csomag a leendő elsősöknek

A magyarországi Rákóczi Szövetség az idén 320 beiskolázási csomagot és tízezer forintos egyszeri pénzbeli támogatást ajánlott fel a leendő vajdasági magyar elsős kisdiákok számára. Pénteken este a törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesületben 19 helybéli és négy beodrai óvodás vehette át az ajándékcsomagot.
A Rákóczi Szövetség 2004-ben Felvidéken indította útjára beiskolázási programját, amelynek célja, hogy minél több magyar gyereket írassanak magyar iskolába. A szövetség 2013-ban csatlakozott a Magyar Nemzeti Tanács beiskoláztatási kampányához. A napokban 13 önkormányzat harminc településén 320 beiskolázási csomagot osztanak ki.

– A programnak második fázisa is lesz. A magyar osztályba iratkozott diákok az ősz folyamán megkapják azt a tízezer forintos támogatást, amelyet a Rákóczi Szövetség ösztöndíjnak nevez. Ezzel is szeretnék támogatni a magyar iskolába, magyar osztályokba járó tanulókat és szüleiket az iskoláztatás során, mondta Jerasz Anikó, az MNT végrehajtó bizottságának elnöke.

A Rákóczi Szövetség évek óta segíti a törökbecsei diákokat, a Szövetség helyi tagozatában pedig lelkes pedagógusok, volontőrök és fiatalok dolgoznak.

– Mindannak ellenére, hogy nagy az elvándorlás, az idén mégis több elsősünk lesz. Tavaly 14 volt, és most már 19-en lesznek. Nagy öröm számunkra az is, hogy a szomszédos Beodrán négy elsőst várnak, mondta Báló Tibor a Rákóczi Szövetség törökbecsei elnöke.

Felvidéken és Vajdaságon kívül a Rákóczi Szövetség programja működik a Pártiumban, Horvátországban, a Muravidéken, a jövő hónaptól pedig Kárpátalján is. A cél az, hogy a Kárpát-medencében élő minden magyar gyerek anyanyelvén kezdhesse meg a tanulmányait.

– Sokszor egy-két gyermek lendíti át a csoportot azon a holtponton, hogy igenis elindulhat egy magyar osztály. Kis lépésekben építkezünk, de azt hiszem, hogy sikeresnek mondható ez a program. Nagyon szeretnénk, hogyha itt, a Vajdaságban is sikerre jutna, mondta Pálinkás Barnabás a Rákóczi Szövetség budapesti irodájának a munkatársa.

Ilia László titkártól megtudtuk, hogy a törökbecsei művelődési egyesület négy év után visszakapta épületét. Az első rendezvényükön felléptek az egyesület alsósai, szavalói és néptáncosai, a beiskolázási csomagokat pedig Jerasz Anikó és Pálinkás Barnabás osztották ki.