2024. április 25., csütörtök

Díszüléssel ünnepelt a VMDK

25 évvel ezelőtt alakult meg a vajdasági magyarság rendszerváltás utáni első érdekvédelmi szervezete

Kedden lesz pontosan 25 éves a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége – megalapításának jubileumát pénteken az óbecsei községháza dísztermében ünnepelte meg a tagság és a meghívott vendégek.

Tari István, Horváth Ódry Márta, Csonka Áron, Elvegyi Ákos, Hangya István (Fotó:  Ótos András)

Tari István, Horváth Ódry Márta, Csonka Áron, Elvegyi Ákos, Hangya István (Fotó: Ótos András)

Az eseményen Horváth Ódry Márta, a párt alelnöke idézte fel az 1990. március 31-ei doroszlói pártalapítás körülményeit. Elmondta: a délvidéki magyarság ekkor fogalmazta meg első ízben azt, hogy igényt tart anyanyelvére, iskoláira, művelődési intézményeire, valamint követelte az 1944/45-ös vérengzések ártatlan áldozataira vonatkozó tudományos kutatások megkezdését és a kollektív jogok elismerését. Emlékeztetett arra is, hogy a VMDK történelmet írt a hármas autonómiatervezet kidolgozásával és az első többpárti választásokon elért eredményével, aminek köszönhetően nyolc képviselőjük került a szerb parlamentbe.

Köszönet, hűség, jövőbe vetett hit – Csonka Áron pártelnök szerint ezek a szavak fejezik ki a legpontosabban a VMDK elmúlt 25 évét. Kijelentette azt is, hogy érdemes volna végre tisztázni a pártszakadás és az abból eredő, szerinte mesterségesen fenntartott politikai tagoltság okait is. Hozzátette: a hármas autonómia-modell aktuálisabb, mint valaha, a vajdasági magyarság helyzete pedig megoldatlan, mert kimaradt a magánosítási folyamatokból, és csökkent a gazdasági ereje.

Andócsi János a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége, Bacskulin István a Válaszút szervezet nevében mondott ünnepi beszédet. A VMDK jubileuma alkalmából többek között Kövér László, a magyar országgyűlés elnöke, Tőkés László EP-képviselő és Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára is üdvözlő levelet küldött, Magyarország belgrádi nagykövetségének képviseletében pedig Szász Krisztián felolvasta dr. Pintér Attila nagykövet levelét. Az ünnepség végén Tari István alelnök Betakarják az eget című versével idézte meg a párt megalakulásának a légkörét.