2024. április 23., kedd
FORMULA–1

Vettel kicselezte a Mercedeseket

Mindössze két futamra volt szükség ahhoz, hogy Sebastian Vettel a dobogó tetejére álljon a Ferrari színeiben. A Mercedes pilótáit hosszú idő után először tiszta küzdelemben győzték le.

Pedig a szezonnyitót látva nehéz volt elképzelni, hogy a Malajziai Nagydíjra sokat változnának az erőviszonyok, és bárki megszorongathatja majd a Mercedes autóit, amelyek akkor még körönként egy másodperccel gyorsabbnak tűntek mindenki másnál. A sepangi időmérő aztán máris szoros küzdelmet hozott, bár akkor még sokan az esős időnek tudták be, hogy Vettel beférkőzött a két Mercedes közé, és mindössze 74 másodperccel maradt el Lewis Hamilton pole-t érő idejétől.

Vasárnap aztán száraz körülmények között is megőrizte erejét a Ferrari, bár Vettel nem előzés, hanem egy taktikai húzás révén került az élre. Amikor ugyanis a verseny 4. körében Marcus Ericsson kicsúszása miatt a pályára hajtott a biztonsági autó, a legtöbb csapattal együtt a Mercedes is úgy döntött, hogy máris kihívja autóit az első kerékcserére, Vettel azonban a pályán maradt. Aztán mire Hamilton és Nico Rosberg áthámozták magukat a mezőnyön, a Ferrari már 10 másodperces előnnyel rendelkezett, és hamarosan az is világossá vált, hogy a nagy hőség és a fokozott gumikopás miatt a Mercedesek nem fogják tudni két bokszkiállással megoldani a futamot, ellentétben Vettellel.

A Mercedesnél egy ideig abban bíztak, hogy tempófölényükkel így is utolérhetik majd a németet, ám a csapat egy éve szokatlannak számító módon most ellenfelére talált, s a célig nem tudtak mit kezdeni a Ferrarival, ami így kényelmesen futott be az első helyen. A csapathoz idén csatlakozott Vettel a melbourne-i harmadik hely után a győzelemmel sem várt sokat, mind önmaga, mind pedig a csapat számára 2013 óta tartó nyeretlenségi sorozatot szakítva meg ezzel. A 40. F1-es sikerét arató négyszeres bajnok immár egyértelműen Michael Schumacher nyomdokaiba lépett, és hosszú idő után ismét német és olasz himnuszt játszottak a dobogón.

Hamilton zavartalanul jött be a 2. helyre, Rosberg pedig tisztes távolságban tőle a harmadikra, de a Mercedesnél immár tudják, hogy az idei szezon nem feltétlenül lesz olyan sétagalopp számukra, mint a tavalyi volt, ami a nézőknek is jó hír lehet.

Kimi Räikkönen a 4. lett, de figyelembe véve, hogy csak a 11. helyről rajtolt, majd egy defekt miatt a mezőny végére esett, az ő előretörése is csak tovább nyomatékosítja a Ferrari javulását.

Mögötte az üldöző csapatok párba rendeződve, a leintéshez közeledve egy-egy házicsatát lefolytatva értek célba. A Williams kicsit a senki földjén haladt az első két istálló és a többiek között. Felipe Massa és Valtteri Bottas végig közel voltak egymáshoz, és Bottas az utolsó előtti körben vette át az 5. helyet brazil csapattársától.

A Toro Rosso követte őket, ahol a két fiatal csatájában Max Verstappen szintén egy szép előzéssel került Carlos Sainz elé. A holland ezzel 17 évesen az F1 történetének legfiatalabb pontszerzője lett, de ennél is érdekesebb, hogy a fiókcsapat mindkét autója a Red Bullok előtt végzett. Danyiil Kvjat és Daniel Ricciardo ugyanis csak a 9. és a 10. helyen gurultak be a célba egy kalandos verseny után, amely során az orosz kétszer is megelőzte az ausztrált a pályán.

A McLarenek nem jutottak el a kockás zászlóig. Bár képesek voltak harcolni a mezőny alsó felével, így a Force Indiákkal és a Sauberrel, Jenson Buttonnak és a téli tesztbalesete után visszatérő Fernando Alonsónak az autója is elromlott a cél előtt.

A Force India pilótái egy-egy balesettel és az értük járó 10 másodperces időbüntetéssel hívták fel magukra a figyelmet. Nico Hülkenberg Kvjattal, Sergio Pérez pedig Romain Grosjeannal ütközött.

A nap sztoriját mindenképpen a Ferrari és Vettel gyors közös sikere jelentette, ami azt sejteti, hogy a német tényleg jó vásárt csinált az átigazolással, hiszen mialatt őt máris a bajnoki esélyekről kérdezik, tavalyi csapata, a Red Bull a folytatódó motorgondok miatt a mezőny közepén kullog, és a sportból való kivonulással fenyegetőzik.

A Malajziai Nagydíj végeredménye: 1. Sebastian Vettel (német, Ferrari) 1:41:05,793, 2. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) +8,6 másodperc hátrány, 3. Nico Rosberg (német, Mercedes) +12,3, 4. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) +53,8, 5. Valtteri Bottas (finn, Williams) +1:10,4, 6. Felipe Massa (brazil, Williams) +1:13,6 kör, 7. Max Verstappen (holland, Toro Rosso) +1:37,8 kör, 8. Carlos Sainz (spanyol Toro Rosso) +1 kör, 9. Danyiil Kvjat (orosz, Red Bull) +1 kör, 10. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull) +1 kör, stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Hamilton 43 pont, 2. Vettel 40, 3. Rosberg 33, 4. Massa 20, 5. Räikkönen 12, 6. Nasr 10, 7. Bottas 10, 8. Ricciardo 9, 9. Hülkenberg 6, 10. Verstappen 6 stb.

Csapatok: 1. Mercedes 76 pont, 2. Ferrari 52, 3. Williams 30, 4. Sauber 14, 5. Toro Rosso 12, 6. Red Bull 11, 7. Force India 7

A következő futam két hét múlva a Kínai Nagydíj lesz Sanghajban.