2024. március 29., péntek

A közszolgálati televízió titkolózik és költekezik

A napokban a belgrádi Médiaközpontban bemutatták az SZRTV – jogunk van mindenről tudni (RTS – naše pravo da znamo sve) című kiadványt, ahol ismertették a közszolgálati televízió pénzügyeire vonatkozó kutatás eredményeit is. Dragan Dobrašinović, a közpénzek felügyeletét végző koalíció elnöke elmondta: a közhasznú információk biztosának utasítása ellenére az SZRTV nem volt hajlandó információkat szolgáltatni az intézmény pénzügyeiről.

– A közszolgálati televízió ügyeit titkok és ellentmondások övezik, és az igazgatóbizottság nem végzi a dolgát, hiszen a döntéseket a vezérigazgató hozza meg. A műsorokat a politikai befolyás, a problémás szerződések és a kereskedelmi adókkal folytatott kontraproduktív versengés határozzák meg. Az SZRTV-ben 2013 végén 3255 személy dolgozott, ebből 238 fő 23 tudósítói helyen. Ebben az évben a veszteség az előző évinek a duplája, azaz 334 millió dinár volt, ami meghaladja a cég tőkéjét – hangsúlyozta Dobrašinović.

Miroslav Prokopijević közgazdász számításai szerint az SZRTV csak egyhatodát termeli ki annak a pénznek, amit a rossz és propagandisztikus műsoraiba befektet, ezért úgy véli: nincs létjogosultsága egy ilyen intézménynek.

Miomir Brkić, a Novi magazin szerkesztője elmondta: a közszolgálati televízió a múltban él, ezért egy sajtótörténeti etnográfiai múzeumra emlékeztet.