2024. március 28., csütörtök

Kiöntött a Nagy-Morava

Kraljevóban az első árhullám elsodorta az újonnan kiépített töltés burkolatát

Kiöntött a Nagy-Morava Paraćinnál, a Déli-Morava pedig Kruševacot fenyegeti, jelentette hétfőn Dušan Todorović, a kruševaci válságstáb vezetője. A városi válságstáb, a tűzoltóság és a rendőrség csapatai a helyszínen követik a helyzet alakulását. Szavai szerint a Déli-Morava már elért 20 épületet, a vízszint pedig továbbra is emelkedik. Kiemelte, hogy a kérdéses területen 27 személy van veszélyben, az elektromos készülékeket az emeleti szintekre cipelték, a háziállatokat evakuálták.

– Az előrejelzések szerint a Déli-Morava hétfőn tetőzik – mondta Todorović.

Beszámolója szerint a Nyugati-Morava is kiöntött, néhány falu mellett elárasztotta a mezőgazdasági területeket, azonban lakott épületeket nem ért el, emberélet nincs veszélyben.

A Nagy-Morava Paraćin környékén okoz gondot. A folyó Čepure faluban öntött ki először. A víz elöntötte a települést Paraćinnal összekötő utat, ezért a helyiek egy hosszabb útvonalat kényszerülnek használni. Goran Kušić, a jagodinai válságstáb vezetője szerint a Nagy-Morava Čepure falunál gyakran kiönt, a stáb emberei folyamatosan figyelik a folyó vízállását és jelenleg nincs tudomásuk arról, hogy másutt is kilépett volna medréből.

– A terepen lévő megfigyelőink nem jelentették, hogy a folyó miatt bajba került-e bárki. A kisebb folyók és patakok vízszintje stagnál és enyhén apad – jelentette Kušić és hozzátette, hogy az elektromos áram, a víz és a gázellátás a kérdéses területen zavartalan.

Predrag Marić, a Belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel megbízott részlegének vezetője szerint néhány település gondban van, azonban a jelenlegi helyzet semmi jelét sem mutatja annak, hogy nagyobb baj történhet, amely miatt ki kellene telepíteni a lakosságot.

– A folyókat az árvíz lecsengéséig figyeljük, ez alatt az idő alatt a válságstábok is készültségben maradnak – szögezte le Marić.

Marić kiemelte, hogy a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzése szerint a nap folyamán mindegyik áradó folyó tetőzni fog, amely után stabilizálódik majd a helyzet. Elmondása szerint elképzelhető, hogy a Fehér- és a Fekete-Timok mentén is rendkívüli árvízvédelmi helyzetet rendelnek el, pánikra azonban semmi ok. Hozzátette, hogy a Belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel megbízott részlege a hétvégén Šabac, Prokuplje és Čačak körzetében intézkedett, több mint 20 személyt evakuáltak.

A jablanicai körzetben az árvíz visszavonulóban van, azonban továbbra is gondot okoz a belvíz, mondta Miodrag Marjanović, a körzeti válságstáb parancsnoka.

– Az árvíz több mint 100 hektár termőföldet elárasztott és jelenleg visszavonulóban van. Egyes szántóföldeken „megfulladt” az elvetett gabona és néhány legelő továbbra is víz alatt van. A legnagyobb gond Čifluk falu közelében történt, ahol a Déli-Morava megváltoztatta medrét, amelynek következtében elsodorta az útjába álló telkek egy részét – mondta Marjanović.

Veliki Tranjen, Bunibrod, Guberevac és Grabovnica településeken viszont a belvíz okoz gondot. A válságstáb parancsnoka szerint ezeken a településeken 30 ház udvarát árasztotta el a belvíz.

Sajtóbeszámolók szerint Gračanica községben környezeti katasztrófát okozott a kiáradt víz. A Kišnica bányából kimosta az iszapot és a meddő kőzetet, ezáltal nehézfémek kerültek a termőföldbe és a felszínalatti vizekbe, amely miatt közvetlen veszélybe kerültek a háztartások, kertek és legelők. A környezetvédelemmel foglalkozó 3E Intézet szakemberei felszólították a helyi lakosságot, hogy ne fogyasszák a kutak vizét. A községi hatóságokat arra kérték, hívjanak szakcsoportokat a térség megfelelő szanálása érdekében, akik a talajban lévő nehézfém- és arzéntartalmat is lemérik. Gračanica község vezetősége ugyanakkor azt állítja, hogy nem kapott hivatalos értesítést a környezetszennyezésről. Felszólították az 3E Intézetet, hogy fejezzék be a pánikkeltést és elemzésekkel támasszák elő állításukat.

A hétvégi esőzések és az árvíz Kraljevóban is gondot okozott, ahol a Ribnica folyó elmosta az alig két hónapja kiépített árvízvédelmi töltés vízoldali rézsűburkolatát. A betonból és terméskőből kiépített burkolatot a norvég kormány 50 ezer eurós támogatásából építették. A B92 riportere szerint az első árhullám 2 óra alatt vájt lyukat a védműbe.

Tomislav Ilić, Kraljevo polgármestere kijelentette, hogy a kivitelezőtől követelni fogja a rézsűburkolat helyreállítását, Velimir Ilić rendkívüli helyzetekkel megbízott tárca nélküli miniszter pedig szégyenteljesnek nevezte, hogy a norvégiai támogatásból származó pénzzel kifizetett munkálatokat szakszerűtlenül végezték el. A kivitelező a Déli-Morava vállalat volt.

– Azonnal kapcsolatba lépünk a vállalattal és követelni fogjuk a burkolat helyreállítását. Ez óriási szégyen a cég részére és remélem, hogy utoljára történt ilyen – mondta Tomislav Ilić.

A tárca nélküli miniszter szerint a történtek nemcsak a vállalatnak, hanem egész Szerbia számára jelent szégyent. A helyiek szerint a hétfői árhullám háromszor kisebb a tavaly májusitól, ez pedig világos képet fest a kivitelezés minőségéről.

Marko Blagojević, az árvíz okozta károk elhárításával és az újjáépítéssel megbízott kormányiroda vezetője szerint a kraljevói eset egyedi, ugyanis a szóban forgó burkolatot nem a kormányiroda vagy a Szerbia Vizei Közvállalat révén került megépítésre, hanem a „polgármesteri hivatal úgy oldotta meg a problémát, ahogy tudta”. Véleménye szerint ez több mint szégyen, ugyanis elköltötték a pénzt, azonban a probléma továbbra is fennáll, miközben az emberek élete veszélyben van.