2024. április 23., kedd

Pénzbeli juttatás munkahelyteremtőknek

Csaknem egy év szünet után az államapparátus ismét támogatná a beruházókat –egy-egy újonnan létrehozott munkahely után akár 7000 euró ösztönzési pénzsegély járhat

Annak idején Malađan Dinkić kormányalelnök vezette be azt a módszert, amellyel az állam pénzbeli juttatásokkal igyekezett Szerbiába csalogatni a beruházókat és tőkéjüket, az elképzelés akkor heves viták tárgyát képezte. A kidolgozott ösztönzési módszer most ismét aktuálissá válik, a közvetlen beruházásokat támogató új kormányrendeletet annak ellenére is meghozták, hogy a módszer eredményességére utaló adatók lehangolóak: 2013-ban az közül a 10 kompánia közül, amelyek a legnagyobb anyagi juttatást kapták ezen a címen, 4 vesztességgel zárta pénzügyi évét.

Az új kormányrendelet értelmében állami támogatást azok a cégek kapnak majd, amelyek olyan gyártásfolyamatokba vagy szolgáltatásnyújtásokba ruházzák be tőkéjüket, amelyek nemzetközi kereskedelem vagy stratégiai jelentőségű projektumok tárgyát képezhetik. A rendelet annyiban különbözik a korábbiaktól, hogy a beruházó kiválaszthatja majd a támogatás módját – maga dönti el, hogy a megnyitott munkahelyek számának vagy a beruházás pénzbeli méretének tükrében igényeli az ösztönzést.

Korábban a szerb állam a beruházókat esetenként 10 ezer euróval is megkente egy-egy új munkahely megteremtése után, ez az összeg mostantól legfeljebb 7 ezer euró lehet, az is csak olyan esetekben, amikor a beruházás lezüllött, tönkrement területeken történik, és az értéke legalább negyed millió euró. Az olyan tőkések, akik Belgrád, Újvidék, Niš vagy más fejlett vidéken szeretnék beindítani bizniszüket, legfeljebb 3000 euró ösztönzésre számíthatnak egy-egy foglalkoztatott munkás után. Ljig és Ivanjica községek elmaradott vidékeknek számítanak, az itt beruházó cégek legfeljebb 6 ezer euró ösztönzést kaphatnak munkásként, a támogatási modellt úgy dolgozták ki, hogy minél fejlettebb egy község, annál kisebb az ösztönzés, és a beruházás minimális értéke annál nagyobb. Kormányösztönzés igényelhető a beruházás mérete alapján is, azok a beruházók pedig, akik 200-nál több új munkahelyet teremtenek, további támogatásokra számíthatnak. Az a cég tehát, amely 50 millió euró értékű gyártási folyamatot indít be Szerbiában több, mint 200 munkás alkalmazásával, 25 millió eurónyi kormányösztönzésre számíthat, ezen kívül ezt az összeget a két éves bruttó keresetmassza 10 százalékával megtoldja az állam. Az 500-nál több munkást foglalkoztató beruházások esetében ez az arány 15 százalék, 1000 új munkahely létesítésének az esetében pedig 20 százalék. A korábbi rendeletektől eltérően az beruházásösztönző támogatásigénylési kritériumok most szigorúbbak, akárcsak az ellenőrzés is. A „pénzbefecskendezést” igényelő cégeknek garantálniuk kell azt, hogy az újonnan létesített munkahelyeken dolgozó munkások a minimálbérnél legalább 20 százalékkal nagyobb bért kapnak kézhez. Feltétel az is, hogy a cég legalább 3 éve működik, továbbá az, hogy az invesztíciós projekt idején a munkások számát növelik. Az ellenőrzést a gazdasági minisztérium végzi.