2024. április 25., csütörtök

Négy új szakembert alkalmazhatnak

Újabb szakorvosi és laboratóriumi vizsgálatok Adán
Dr. Balog András

Dr. Balog András

Hamarosan három orvossal és egy főiskolai végzettségű röntgentechnikussal bővül az Adai Egészségház munkatársainak tábora. Dr. Balog András igazgató elmondta, hogy az intézményben februártól újabb szakorvosi ellátásban részesülhetnek a páciensek a kijáró urológiai és bőrgyógyászati szakorvosok révén. Továbbá bővült a helyben igénybe vehető laboratóriumi vizsgálatok köre.

– A múlt évben lépett életbe a létszámstop, ami miatt az egészségházban csak rendkívüli minisztériumi engedéllyel lehet új dolgozókat felvenni. A nyár és az ősz folyamán több orvos elhagyta intézményünket, így lényegesen kevesebb orvossal rendelkeztünk, mint amit a káderterv megenged. Ez rendkívüli nehéz terhet rótt az intézményben dolgozó orvosokra – magyarázta dr. Balog András. – Azóta minden hónapban kérelmeztük a minisztériumtól, hogy engedje meg nekünk két orvos, egy jogász és egy főiskolai végzettségű röntgentechnikus alkalmazását. A héten nagy örömünkre megérkezett a minisztérium engedélye, amely alapján három orvost és egy röntgentechnikust alkalmazhatunk. Március 25-én kiírtuk a pályázatot, és bízunk benne, hogy jelentkeznek orvosok a munkahelyekre. Ezzel újra normális számú orvossal tudunk dolgozni, megszűnnek a nehéz túlórák. Az intézmény két röntgentechnikusa egészségügyi okokból ki van zárva a sugárzónából, így hónapokon keresztül a szomszédos intézményekből voltunk kénytelenek ilyen szakembereket alkalmazni, hogy ne kerüljön sor a röntgenosztály bezárására. Sajnos a jogásszal kapcsolatos kérelmünkre továbbra sem válaszoltak a minisztériumból, így az intézményünk június óta jogász nélkül dolgozik. Ezt a problémát azonban a községi önkormányzattal együtt belátható időn belül meg fogjuk oldani – nyilatkozta az igazgató.

Dr. Balog András elmondta, hogy 2014 októberétől a nyugdíjasoknak ingyenes a szakorvosi ellátás az egészségházba kijáró tüdő- és fiziáter szakorvosnál, mivel az önkormányzat átvállalta a szakorvosi vizsgálatok díját.

– Ez nagyon jónak bizonyult, ezért a kijáró szakorvosok listáját kibővítettük. Február óta az egészségházba kéthetente jár urológus és bőrgyógyász is. Ezek a szakorvosi vizsgálatok nem tartoznak az általános egészségügyi ellátásba, ezért a betegeknek 1000 dinárt kell fizetniük. Az önkormányzat ebben az esetben is vállalta a szolgáltatások fizetését a nyugdíjasok helyett. A nyugdíjasok viszont ajánlották, hogy ez ne legyen feltétlenül ingyenes minden nyugdíjas számára, csak azoknak, akiknek 30 000 dinárnál kevesebb a nyugdíjuk. Akinek ennél kisebb a nyugdíja, az a nyugdíjas-egyesületben beszerez egy igazolást, amit felmutat az orvosi vizsgálat igénybevételekor, a vizsgálati díjat pedig számlázzuk az önkormányzatnak. Az elmúlt két hónap tapasztalata azt bizonyítja, hogy a lakosság részéről van igény ezekre a szolgáltatásokra. Nagy segítség ez a lakosságnak, mert ezekért a szolgáltatásokért Zentára vagy Nagykikindára kellene utazni. Igaz, hogy ezt a szolgáltatást a választott orvos által kiírt beutalóval elvégeznék, de akkor hosszabb a várakozási idő, és ki kell fizetni az útiköltséget. Tehát érdemesebb helyben a délutáni órákban lebonyolítani ezeket a szakorvosi vizsgálatokat – közölte az egészségház igazgatója. Hozzátette, hogy a fiziáteri kezelések hatékonyabbá tételére két új terápiás készüléket is vásároltak, amelyeket a napokban kapnak meg. Továbbá az egészségház szerződést kötött egy Zentán működő magánlaboratóriummal, ahol olyan vizsgálatokat is elvégeznek, amelyeket a betegbiztosító költségén csak újvidéki klinikákon bonyolítanak le:

– Az egészségház úgy próbál segíteni a lakosságon, hogy Adán az intézmény laboratóriumában elvégezzük a mintavételt, azt átszállítjuk Zentára, majd az eredmények hozzánk érkeznek vissza. Ezzel időt és pénzt spórolunk a lakosságnak, mivel nem kell a beteget Zentára szállítani, és sort várni. A laboratórium szolgáltatását a páciens fizeti – mondta dr. Balog András.