2024. március 29., péntek
LABDARÚGÁS - EURO-2016

Mi azért vagyunk itt, hogy barbárok módjára viselkedjünk

Fabio Capello, az orosz válogatott szövetségi kapitánya szerint a Montenegró elleni idegenbeli találkozót már akkor félbe kellett volna szakítani, amikor az első percben egy égő fáklyával fejbe dobták együttesének kapusát, akit az eset után azonnal a podgoricai kórházba szállítottak. A montenegrói vezetők nyilatkozatai a csalódottságról tanúskodnak, s a szövetségből azt kérdezik: ez az eset után ki fog igen mondani a válogatottbeli szereplésre?

Mint ismeretes először a második percben döntött úgy a német játékvezető, hogy az öltözőbe küldi a csapatokat, mivel már a 45. másodpercben egy fáklyával fejen találták Akinfejevet. A húszperces szünet után folytatódó mérkőzést azonban nem sikerült befejezni, mivel a 67. percben Kombarovot is megdobták a nézőtérről, ami után a játékvezető háromszor a sípjába fújt, s 0:0-s állásnál véget vetett a találkozónak.

- Ha engem kérdeztek volna, a találkozót abban a pillanatban le kellett volna fújni, amikor Akinfejevet eltalálták. Ezek a labdarúgás legcsúnyább pillanatai, nincs mit kommentálni – mondta Capello, aki hozzátette, meghallgatta és elfogadta a küldött döntését, ezért is tért vissza a csapata a pályára. Az olasz tréner szerint ilyen esetben egyáltalán nem lényeges, hogy ő, mint szövetségi kapitány elgondolkodott-e azon, hogy az eset után nem engedi pályára lépni a játékosait.

- Vártuk a küldött döntését. Mivel ő a folytatás mellett döntött, nekünk nem volt más lehetőségünk, folytatnunk kellett a találkozót, nem mondhattunk nemet, tiszteletben kell tartanunk a határozatot.

Branko Brnović, a montenegrói labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a sajtótájékoztatón az orosz együttes játékosaitól és szakmai stábjától is elnézést kért a történtekért.

- A labdarúgótól és a szakvezetőktől is elnézést kérek az eset miatt. Azok után, hogy másodszor is megdobták az egyik labdarúgót, teljesen logikus döntés volt, hogy a találkozó félbeszakadjon. A labdarúgóim letörtek, egyikük sem tud megszólalni az eset után, de azt se tudom, én mit mondhatnék. Ami a továbbjutást illeti, ezzel minden esélyünket elveszítettük, s az biztos, hogy a hazai mérkőzéseinket nézők nélkül kell majd lejátszanunk – mondta a szövetségi kapitány.

Momir Đurđevac, a Montenegrói Labdarúgó-szövetség főtitkárát sokkolták a podgoricai stadionban történt események.

- Nem érdemelünk államot és válogatottat sem, s azt sem, hogy ott legyünk a 2016-os Európa-bajnokságon. Mi azért vagyunk itt, hogy barbárok módjára viselkedjünk és hogy ordítsunk, hogy aztán megkérdezzük, kik és mik is vagyunk valójában – mondta a főtitkár, aki elmondta, hogy amikor ismert játékosok, nagy csapatok jönnek vendégségbe, akkor a montenegróiak, ahelyett, hogy élveznék a focit, sértegetik a vendégeket.

- Ez katasztrófa. Már tele a pohár, de még mindig senki nem tudja azt mondani, hogy elég volt. Ezek után, ilyen körülmények között ki fog majd igent mondani a szövetségi kapitány felkérésére, hogy játsszon a válogatottban?