2024. április 25., csütörtök

Figyeljünk oda, hogy ki vásárolja meg a médiumainkat

Megtartotta évi közgyűlését a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete
A VMÚE közgyűlése Bácsfeketehegyen (fotó: Lennert Géza)

A VMÚE közgyűlése Bácsfeketehegyen (fotó: Lennert Géza)

A tavaly megvalósított programok, az idei tervek ecsetelése és a civil szervezet szabályzatának a módosítása mellett a pénteken Bácsfeketehegyen megrendezett közgyűlésükön a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének tagjai újonnan felemelték hangjukat a vajdasági magyar közösségek számára lényeges, közszolgálati szerepet is betöltő kistérségi médiumok esedékes privatizációjával szemben. Tóth Lívia, a VMÚE elnöke napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy az egyesületük óriási fenntartásokkal fogadja, s nem támogatja ezt a magánosítást, nem biztos ugyanis, hogy az új tulajdonosok megtartják a kisebbségi műsorokat, mivel az anyagi szempontok tükrében ezek nem kifizetődőek számára. Az egyesület vezetője szerint mindenképpen oda kell figyelni, hogy a privatizációt követően mennyire marad meg egy kisebbségi médium műsorpolitikája.

A VMÚE tagsága szerint a privatizáció elkerülhetetlen, s az egyesület ez ellen nem tehet semmit, de arra szeretnék felhívni az illetékesek figyelmét, hogy vigyázzanak arra, hogy ki vásárolja meg ezeket a médiumokat, az illetőnek van-e kellő hozzáértése, tud-e irányítani egy rádiót vagy televíziót, van-e hozzá képesítése, s nem utolsósorban akarata is ahhoz, hogy a kisebbségi műsorokat megtartsa. Tóth Lívia szerint másrészt nagyon lényeges az is, hogy azok a médiumok se szűnjenek meg, melyek esetében nem jelentkezik egy potenciális vásárló sem, s így az új törvény értelmében az ott dolgozó újságíróknak kínálják fel megvásárlásra, mivel erre képtelenek lennének az itt dolgozó kollégák.

– Főleg ott ne szűnjenek meg azok a médiumok, amelyek egy adott térségben az egyetlen magyar nyelvű tartalomszolgáltatóként tevékenykednek – hangsúlyozta a VMÚE elnöke.

Az egyesület egyébként az idén két nagy projektumot szeretne megvalósítani. A nyár folyamán meg szeretnék szervezni második riporttáborukat, amelyet ezúttal Fejértelepen tartanának meg, ezenkívül pedig a tervek között szerepel egy kétnapos szakmai tanácskozás megrendezése is, amelynek fő témája a sajtószabadság, a cenzúra és az öncenzúra, illetve a médiaprivatizáció lenne. A pénteki összejövetelen a VMÚE alapszabályát is módosították, mivel az egyesület gazdasági tevékenységgel is szeretne foglalkozni. Tóth Lívia szerint ezzel a lépéssel a pályázatokon kívül más anyagi eszközöket is teremteni szeretnének, hogy ezzel is hozzájáruljanak az egyesület működésének a fedezéséhez.