2024. március 28., csütörtök

Nem növekedhetnek a bérek

A Költségvetési Tanács szerint az IMF-fel aláírt megállapodás értelmében a költségvetési bevételeket az adósság csökkentésére kell fordítani

A kormány Költségvetési Tanács emlékeztet rá, hogy a Nemzetközi Valutaalappal megkötött megállapodás definiálja, hogy az esetleges nagyobb költségvetési bevételeket elsősorban az adósság és a mérleghiány csökkentésére kell fordítani. A tanács közölte, hogy amennyiben össze is gyűlik valamennyi pénz a szürkegazdaság felszámolása folytán, ez tartalékként kell, hogy szolgáljon arra az esetre, ha csúszás történik a többi reformintézkedés végrehajtása terén.

Mint emlékeztettek, az IMF-megállapodás pontosan meghatározza, hogy az esetleges plusz bevételeket elsősorban a költségvetési hiány és a közadósság csökkentésére kell fordítani, ha pedig erre tér nyílik, akkor közberuházásokra. Februárban állami szinten 11,9 milliárd volt a költségvetési hiány, ami részben a pénzügyi konszolidáció nyomán fellépett bevételkiesés következménye illetve a bérek és nyugdíjak csökkenésének eredménye, de a közszférában végrehajtandó beruházások kifejezetten nem hatékony végrehajtásáé is.

A tanács becslése szerint az év első negyedében az államháztartás hiánya 25-30 milliárd dináros lesz, ami a fele annak, amit az IMF-megállapodás célként határozott meg (ami 55,7 milliárd dinár).

A vártnál kisebb hiány a nem adó jellegű bevételek egyszeri növelésének következménye, amelyből több mint 10 milliárd dinár folyt be az állami vállalatok befizetett osztaléka alapján, de ugyanakkor a tőke jellegű kiadások gyengébb végrehajtásáé is, amely ötmilliárdos különbség az első két hónapban.