2024. április 25., csütörtök

Ablakokat cseréltek a könyvtárban

Energiatakarékossági lépések Zentán

Az elkövetkező napokban a zentai Városi Könyvtárban befejeződik a nyílászárók cseréje. A munkálatok során a tornyosi Platán asztalosműhely dolgozói 23 nagyméretű bukó-nyíló ablakot és 5 portált cseréltek le. Huszák Zsolt, a vállalat tulajdonosa szerint ez utóbbiak különösen rossz állapotban voltak. A szorgos kezű mesterek a régi, igencsak elavult nyílászárókat hőszigetelő betétekkel és úgyszintén az energiahatékonyságot jelentősen megnövelő üveggel ellátott ablakokra cserélték le.

A beruházás mintegy kétmillió dinárba került, amelynek nagyobb részét, közel másfél millió dinárt, a zentai önkormányzat biztosította, 375 ezret pedig a Bethlen Gábor Alap pályázatán nyertek –számolt be a munkálatok anyagi vetületéről Ceglédi Rudolf polgármester. Egyben emlékeztetett arra, hogy az önkormányzat energiahatékonysági programjának keretében már több közintézmény nyílászáróit lecserélték, Tornyoson kazánfelújítási munkálatokat is elvégeztek, a közeljövőben pedig a könyvtár fűtését biztosító radiátorok szabályozását szeretnék megoldani, hogy az épület fűtése a belső hőmérséklet függvényében történjen.

Hugyik Richárd, a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ igazgatója kiemelte, hogy a könyvtár nyílászáróinak a lecserélésével az elkövetkezőkben csökkenteni tudják a fűtési költségeket, ezenkívül a belső teret is esztétikusabbá tehetik. Végül megjegyezte, hogy más pályázatokon keresztül pedig továbbfejleszthetik a könyvtárat, a múzeumot és a Művelődési Házat is.