2024. április 25., csütörtök
SZENTTAMÁS

Öt kilométeres kerülőút épül Szenttamáson

Alapos előkészületi munkálatok után egy újabb nagy beruházás vette kezdetét Szenttamáson. A héten megkezdődött az Óbecse (M–3-as út) és Bácsfeketehegy (M–22-es út) közötti szakaszon a mintegy 5 kilométer hosszúságú kerülőút kiépítésének az első fázisa. Az új út tehermentesíti a település nagyobb részét, a teherforgalom így jórészt elkerüli Szenttamást. A valamikori földes „keresztút” helyett, amely a község határának úgynevezett mlakai és rázlovai határrészét kötötte össze, most egy 5 méter széles aszfaltút épül, így a vidékről érkező, akinek nem lesz dolga a központban, nyugodtan kikerülheti a várost.

Az épülő út lecsökkenti majd a teherforgalmat a városban (Fotó: Paraczky László)

Az épülő út lecsökkenti majd a teherforgalmat a városban (Fotó: Paraczky László)

A kerülőút első szakaszának kiépítése 2850 méter hosszúságban a héten kezdődött, és a Bácsfeketehegy felé vezető utat köti össze az úgynevezett Szegedi úttal. A helyszínen hallottuk, ha az időjárás nem hátráltatja a kivitelezőt, a munkálatok 60 munkanap alatt befejeződnek. A munkálatokat kedden megtekintette Zoran Mladenović polgármester, Zoran Knjieško és Jovan Tutorov, a községi tanács tagjai, továbbá Miroslav Karać, a Községi Településrendezési és Építkezési Közvállalat igazgatója, akik elbeszélgettek a kivitelező vállalat képviselőjével és a munkálatok felügyeletével megbízott személlyel. A szenttamási polgármester a helyszínen elmondta, a régóta tervezett nagyberuházásra csak most került igazából sor. Az új aszfaltút most épülő szakasza az M–22-es utat köti össze az amúgy is igen forgalmas Szegedi úttal, a nyár folyamán, de legkésőbb őszre pedig a Szegedi út és az Óbecse felé vezető M–3-as út közötti szakaszt építik meg. Ez 2,2 kilométer hosszú lesz. A munkálatokkal egyidejűleg Turián és Nádalján is új utak készülnek, egyaránt 1,1 kilométer hosszúságban. Turián a Szőreg felé vezető régi út első része, Nádalján pedig a temerini csárda felé vezető út egy része kap aszfaltburkolatot. A polgármester hozzátette, a kerülőút 5 méter széles lesz, mindkét oldalán 50-50 cm-es, zúzott kővel szórt szegéllyel. Az első fázis munkálatainak összköltsége mintegy 96 millió dinár, a pénzt pedig az önkormányzat az állami földek bérbeadásából biztosította.

– Az elvárások szerint az épülő út valóban nagy megkönnyebbülést hoz a településen élőknek, hiszen jóval lecsökkenti a teherforgalmat a városban. A mezőgazdasági termelőknek sem kell többé a lakott településen keresztül szállítaniuk a termést a szójagyár, az étolajgyár és a cukorgyár felé, hanem azt a földekről egyenesen vihetik az átvevőhelyre. A munkálatokkal kapcsolatos közbeszerzési pályázatot és egyéb dokumentációt már az ősz folyamán elrendeztük, a pénz is megvan rá, és ha az időjárás nem szól közbe, az első szakasz kiépítése 60 napon belül befejeződik. A nyár folyamán szeretnénk elrendezni az előkészületeket a második szakasz építéséhez is, és remélhetőleg az őszi munkálatok idejére teljes egészében befejeződik az Óbecse és Bácsfeketehegy felé vezető utakat összekötő, mintegy 5 kilométeres kerülőút építése – mondta a szenttamási polgármester.