2024. április 19., péntek

Az olcsó cigaretta drágul legnagyobb mértékben

Áprilistól kezdve a legkeresettebb mintegy száz fajta cigarettának 10 dinárral emelkedik az ára

A gyártók és forgalmazók között mintegy fél éve elcsendesült árháború után elsőként a niši Philip Morris huzakodott elő a drágítással. Mivel a szóban forgó gyártónak van a legnagyobb piaci részesedése az országban, az áremelkedés az itteni fogyasztók oroszlánrészét fogja érinteni, hiszen minden egyes doboz cigarettáért tíz dinárral kell többet fizetniük. Ez azt jelenti, hogy leginkább a legolcsóbb termékek fognak megdrágulni.

A drágítás egyik árucikket sem kíméli meg. Az eddigi legolcsóbb 155 dináros Bond cigarettától a majdnem kétszer olyan drága (290 dinár) Parlamentig minden termék.

Mivel minden dobozért ugyanakkora összeggel kell majd többet fizetni, a legolcsóbb cigarette 6,45, a legdrágább pedig 3,45 százalékkal drágul meg.

A Phillip Morrisban nem kívántak nyilatkozni a napvilágot látott üzleti döntésről. Hasonló állásfoglalásra helyezkedett a többi gyártó is, lévén, hogy „árpolitikai üzleti titokról” van szó.

A cigaretta eladása éves szinten kilenc százalékkal csökkent, emellett a gyártók helyzetét az illegális dohányáru-kereskedelem is nehezíti, amely nem csak nekik, hanem az államnak is veszteségeket okoz: a dohány feketepiaci árusítása miatt az állam évente mintegy 10 millió eurós bevételtől esik el.

– Amikor egy adott piac legnagyobb képviselője drágít, természetes, hogy a kisebb gyártók is követni fogják. Az eladás már eleve csökkent, és mindennemű áremelés csak tovább mérsékli az áruforgalmat. Arról sem szabad megfeledkezni hogy amióta a dohánygyárak az árcsökkentés mellett döntöttek, az állam által kivetett jövedéki adók mértéke két ízben is növekedett. Emiatt pedig csak az állami illetékre öt dinárral kell többet kiadni – fejtette ki az önmagát megnevezni nem kívánó forrás a Blic napilapnak.