2024. április 25., csütörtök

Fiatalításra lenne szükség

A Zentai Önkéntes Tűzoltó-egyesület munkájáról

Az önkéntes tűzoltó egyik fő feladata a tűzvédelmi kultúra népszerűsítése és fejlesztése a polgártársaik körében – emelte ki lapunknak nyilatkozva Molnár Gábor Gyula, a Zentai Önkéntes Tűzoltó-egyesület parancsnoka. Hozzáfűzte, hogy ennek jegyében rendszeresen foglalkoznak az iskoláskorú gyerekekkel is, akik számára különböző játékos vetélkedőket szerveznek, hogy ezeken keresztül sajátítsák el azokat a szabályokat, amelyeknek a tiszteletben tartása elengedhetetlen ahhoz, hogy ne keletkezzen tűz.

Az önkéntes tűzoltók a hétvégén tartották meg évi közgyűlésüket, amelyen beszámoltak az elmúlt évben kifejtett tevékenységükről, ezenkívül ecsetelték az idei célkitűzéseiket. Ezek közül az állományuk utánpótlását emelte ki az egyesület parancsnoka, s elmondta, hogy mind nehezebb újabb fiatalokat bevonni a tevékenységükbe. A jelenlegi tagok többsége ugyanis idős ember – jegyezte meg, de azért megemlítette azt is, hogy szerencsére az egyesületük tagja egy maroknyi fiatal is, akik átestek a kiképzéseken, s mivel az önkéntes tűzoltók a hivatásos bajtársaikkal is együttműködnek, ezért ezek a fiatalok is sok tapasztalattal rendelkeznek. Molnár Gábor Gyula külön kiemelte, hogy a zentai önkormányzat támogatásának köszönhetően sikerült elérniük, hogy a hivatásos tűzoltók mellett mindig ügyeletben legyen egy önkéntes is, ami a riasztások alkalmával nagyban lerövidíti a tűzoltók indulási idejét.

A zentai hivatalos állományban ugyanis nagyon kevesen vannak – mesélte beszélgetőtársunk, s elmondta, hogy napközben csupán egy hivatásos tűzoltó tart ügyeletet, éjszaka pedig ketten vannak.

A parancsnok beszámolt arról is, hogy a többi községhez képest Zentán évente jóval kevesebb tűzesettel kell megbirkózniuk, viszont a lakosságnak a tűzvédelmi kultúrája továbbra is hagy némi kívánnivalót maga után: a kéményeket sokan nem tartják rendben, és a száraz gyomnövényeknek a kertben történő elégetése során is kevesen figyelnek oda, így a lángok könnyen átcsapnak a szomszédba is. Ezenkívül a közelmúltban rendezett civil napokon rádöbbentek arra, hogy sokan nem tudják kezelni a poroltókat – sorolta a fogyatékosságokat a parancsnok. Hozzáfűzte, hogy márpedig ezekkel a kézi tűzoltó készülékekkel még idejekorán megfékezhetők lennének a tűzesetek.

A Zentai Önkéntes Tűzoltó-egyesület tavaly ünnepelte fennállásának 140. évfordulóját. A jubileum kapcsán több rendezvényt, közöttük egy, az egyesület történetét és tevékenységét bemutató kiállítást is szerveztek. A kiállítási tárgyakban igencsak gazdag és színes rendezvény láttán az egyik muzeológus meg is jegyezte, hogy a gyűjteményüket akár más városokban is nyugodtan bemutathatnák – mesélte büszkén az önkéntes tűzoltóparancsnok.