2024. április 16., kedd
BIRKÓZÁS

Peches Nemesek

Szerdán útnak indult a szerbiai kötöttfogású különítmény a lengyelországi Wałbrzych városában zajló U23-as Eb-re, ahol pénteken kezdődik a szóban forgó fogásnem, s a mieink igen optimistán tekintettek az Eb-re, hiszen a zentai Nemes Viktor (75 kg) a közelmúltban nem kis meglepetésre megnyerte a világ egyik legjobb tornájának számító Magyar Nagydíjat, testvére, Máté pedig legalább olyan jó formában van. Ám a sors másként akarta: Viktornak még Szombathelyen eltört az egyik ujja, s azóta terápiákra járt, de a nagyobb baj Mátéval történt, akit sürgősen meg kellett műteni vakbél miatt, így ő komoly éremesélyesként kihagyja a kontinensviadalt. Az előző tervekhez képest Sztojan Dobrev szövetségi edző karcsúsított a csapaton, így Viktoron kívül a másik zentai, Nagy Tamás (66 kg) és a frissen a Novi Sadba igazolt Vladimir Stankić (85 kg) került be a keretbe.

Ezt a korcsoportú kontinensviadalt egyébként először rendezik meg birkózásban, de egységesen jó visszhangra talált (Nenad Lalović, a nemzetközi szövetség (UWW) elnöke szintén üdvözölte azt a tényt, hogy létrejött egy híd a felnőtt és az ifjú birkózók között az utánpótlás-Eb elindításával), mert a junior korosztályból „kiöregedett”, de a felnőttmezőnyhöz még kicsit „zöld” versenyzőknek ideális bajnokság ez a bizonyításra, de van egy olyan, nem is rejtett célja is a kötöttfogású versenynek, hogy Lengyelországban teszteljék utoljára a tervezett új szabályokat. Az U23-as Eb tapasztalatainak birtokában döntenek majd a nemzetközi szövetség illetékesei arról, hogy a bevezetendő új szabályok közül melyek életképesek, és melyeket kell elfelejteni. Az elképzelések szerint nem lesz kötelező térdelőhelyzet, ami eddig a passzivitásért járt, ha az egyik versenyző leviszi a másikat, akkor lenti birkózás van, de nem küldhetők le térdelőhelyzetbe. A passzivitásért nincs intés, csak figyelmeztetés, de minden második figyelmeztetés után – anélkül, hogy megállítanák a mérkőzést – az ellenfél kap egy technikai pontot, de passzivitásért nem jár leléptetés. Persze, a leléptetés megmaradt a szőnyegről való menekülés, a fogás elől történő menekülés, illetve a szabálytalanságok – például a szándékos brutalitás, fejelés, ujjtörés – következményeként, de ebben az esetben minden intést kettő ponttal kell sújtani, és ha összejön a három, akkor a versenyzőt le kell léptetni, tehát még egyszer: csak a passzivitásért nincs leléptetés. Hozzátartozik a tervezett változtatásokhoz az is, hogy a lenti helyzetben csak egy pörgetésért jár pont, a másodikért csak akkor, ha a két pörgetés között a versenyző csinál egy másik fogást, például egy billentést, akkor újra lehet pörgetni – pontért. Minden pörgetés két pontot ér. A szőnyegről való kitolásért, kiléptetésért nem jár pont. Ha egy versenyző akciózik, és eközben kilép a szőnyegről, akkor az ellenfél nem kap pontot érte, hanem a végrehajtott akciót, vagyis a támadót díjazzák.

Az imént felsorolt mozzanatok is azt bizonyítják, hogy gyökeres szabályváltozás elé néz a kötöttfogású birkózás, majd kiderül, hogy ez valóban a látványosabb, akciódúsabb birkózás felé viszi-e a „görög-római” ágat. Persze, az sem elhanyagolható kérdés, hogy a bírók mennyire tudják befolyásolni egy-egy mérkőzés végkimenetelét, magyarán a kelleténél nem kapnak-e nagyobb szerepet az eddigieknél.

Visszatérve a versenyzőkre, a magyar csapattal kapcsolatosan jóval több éremesélyesre térhetünk ki, hiszen már a nyitónapon született magyar medál, s a női válogatott tagjaira, Dénes Mercédeszre, Galambos Ramónára, Németh Zsanettre, kötöttfogásban pedig Lévai Zoltánra, Knipli Csongorra és Szabó Patrikra is oda kell figyelni.